Pakistanul sfideaza un comitet ONU pro-avort

VINERI, COMITETUL ONU pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare contra Femeii (CEDAW), unul din organismele internationale care promoveaza avortul in numele ”drepturilor omului”, si-a incheiat ultima runda de intalniri la New York, transmite publicatia FridayFax a Institutului Catolic pentru Familie, C-Fam. Comitetul a dezbatut situatia din sase tari (Mauritania, Mozambic, Pakistan, Serbia, Sierra Leone si Siria) care sunt in curs de a-si revizui legile asupra intreruperilor de sarcina.

Aceasta runda s-a desfasurat intr-un mod mai putin uzual, delegatii din Pakistan si Sierra Leone refuzand sa adopte atitudinea de “Yesmen” in fata acestui organ. Dand citire punctului de vedere al tarii sale, delegata din Pakistan a mentionat ca “avortul este considerat crima odata ce fetusul este conceput”. In Pakistan avortul este ilegal cu exceptia cazului in care viata mamei este pusa in pericol . La criticile aduse autoritatilor din Sierra Leone pentru slaba utilizare a contraceptivelor, delegata acestei tari a replica ca “in Sierra Leone, prevalenta este credinta ca copiii sunt un dar de la Dumnezeu.”

 

Oficial – si uneori in contradictoriu cu discutiile purtate in spatele usilor inchise, in sedinte, noteaza FridayFax – Comitetul afirma ca tratatul care sta la baza existentei acestei institutii (Conventia pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare contra Femeii; acronimul este acelasi, CEDAW) este neutru fata de chestiunea avortului. La o intrunire publica a Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW) in luna martie, presedinta CEDAW Dubravka Simonovic a intarit ca prevederile Conventiei nu fac referire la avort, iar mai apoi, raspunzand intrebarilor puse de organizatii nonguvernamentale referitor la prevederile tratatului asupra sanatatii si planificarii familiale, Siminovic a insistat ca “nu exista nimic in tratat despre avort” si “Comitetul este foarte atent [la acest subiect] intrucat trebuie sa avem in vedere cele 185 de state-parti si faptul ca implementarea prevederilor acestui tratat este la latitudinea lor”. Totusi, la o alta discutie interoperativa cu Centrul pentru Drepturi ale Reproducerii si alte organisme, in timpul aceleiasi reuniuni a CSW, Simonovic s-a contrazis spunand ca, dupa parerea sa, dreptul la avort este “in spiritul tratatului.”

 

Ca una din cele doar sapte tari membre ONU care nu au semnat Conventia, SUA a devenit un adevarat paratraznet pentru critica adusa de feminismul radical si organizatiile pro-avort la ONU, mai noteaza sursa citata. In Washington, sustinatorii aderarii la CEDAW afirma ca tratatul nu aduce vorba despre avort. The American Bar Association, principal avocat al ratificarii de catre SUA a tratatului, argumenteaza si ea ca “CEDAW nu aduce in discutie chestiunea avortului si, conform celor afirmate de Departamentul de Stat, este neutra in ce priveste avortul. Multe tari in care avortul este ilegal – precum Irlanda, Burkina Faso si Rwanda – au ratificat CEDAW.” De fapt, arata FridayFax, Irlanda s-a aflat sub presiune constanta pentru a legaliza avortul, la ultimele audieri din 1999 si 2005, la fel ca Burkina Faso in 2000 si Rwanda in 1984 si 1993, cand delegatii ale acestor state s-au aflat in fata membrilor Comitetului.

 

Urmatoarea sedinta a CEDAW va avea loc pe 23 iulie, cu audieri privind situatia din Insulele Cook, Belize, Brazilia, Estonia, Guinea, Honduras, Ungaria, Indonezia, Iordania, Kenya, Liechtenstein, Noua Zeelanda, Norvegia, Coreea si Singapore. (Provita Bucuresti)

Sursa: AlterMedia România 

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s