Scrisoarea lui Al.Vlahuta, pentru fiica sa Margareta

Sa traiesti Mimilica draga, sa fii buna, sa fii buna pentru ca sa poti fii fericita!

Cei rai nu pot fi fericiti. Ei pot avea satisfactii, placeri, noroc chiar, dar fericire nu. Nu, pentru ca mai intai nu pot fi iubiti si al doilea…al doilea, de! Norocul si celelalte pere malaiete, care se aseamana cu el, vin de afara, de la oameni, de la imprejurari, asupra carora, n-ai nici o stapanire si nici o putere, pe cand fericirea, adevarata fericire, in tine rasare si in tine infloreste si leaga rod cand ti-ai pregatit sufletul pentru el. Si pregatirea aceasta e opera de fiecare clipa.Cand pierzi rabdarea imprastii tot ce ai insirat si iar trebuie sa o iei de la capat. De aceea vezi atat de putini oameni fericiti…. ATATIA CAT MERITA.

A, daca nu ne-am iubi pe noi fara masura, daca n-am face atata caz de persoana noastra si daca ne-am dojeni de cate ori am mintit, sau ne-am surprins asupra unei rautai, ori asupra unei fapte urate, daca in sfarsit, ne-am examina mai des si mai cu nepatimire(lesne-i de zis!), am ajunge sa razuim din noi, partea aceea de prostie fudula, de rautate si de necinste murdara, din care se ingrasa dobitocul ce se lafaieste in nobila noastra faptura.

Se stie ca durerea este un minunat sfatuitor. Cine-i mai deschis la minte trage invatatura si din durerile altora.

Eu am mare incredere in vointa ta. Ramane sa stii doar ce vrei. Si vad ca ai inceput sa stii si asta. Doamne, ce bine-mi pare ca ai inceput sa te observi, sa-ti faci singura mustrari si sa-ti cauti vina.

Asa, Mimilica draga, cearta-te de cate ori te simti egoista, de cate ori te musca de inima sarpele rautatii, al invidiei si al minciunii. Fii aspra cu tine, dreapta cu prietenii si suflet larg, cu cei rai. Fa-te mica, fa-te neinsemnata, de cate ori desertaciunea te indeamna sa strigi:”Uitati-va la mine!”, Dar mai ales as vrea sa scriu, de-a dreptul in sufletul tau aceasta: „Sa nu faci o fapta a carei amintire te-ar putea face vreodata sa rosesti”. Nu e triumf pe lume, nici multumire mai deplina, ca o constiinta curata.

Pastreaza scrisoarea asta. Cand vei fi trait cinizeci de ani ai sa o intelegi mai bine. Sa dea Dumnezeu sa o citesti si atunci cu sufletul senin de azi!
Te imbratisez cu drag,

A. Vlahuta

Acest articol a fost publicat în Sfaturi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

12 răspunsuri la Scrisoarea lui Al.Vlahuta, pentru fiica sa Margareta

 1. ilinca zice:

  Induiosator…

 2. ALEXA zice:

  EXTRAORDIANR ……….. TE INDUIOSEZI NUMAI CAND CITESTI ACEASTA SCRISOARE, DAR EU CE SA MAI ZIK DAK AM FOST SILA CASA LUI MEMORIALA SI MI-A FOST DESCRIA IN MARE E DE O MAICUTA FOARTE CUMSECADE VIAATA LUI SI AM CITIT SCRISOAREA SA CATRE ” MIMILICA” EXACT INLAUNTRUL CASEI LUI …SENTIMENTE…EXTRAORDINARE

 3. Gavrila Liviu zice:

  exceptional….

 4. razvan zice:

  aceasta scrisoare ar trebui citita de fiecare si odata inteleasa am reusi sa fim cu adevarat fericiti.(parerea mea)

 5. marqletzu zice:

  trebuie citita in fiecare dimineata,de fiecare data cand iesi din casa, sa ne amintim mereu,pacat ca nu sunt acel om cu constiinta curata,imi pare rau ca sunt acel dobitoc

 6. Cristian zice:

  Si sa tinem cont ca omu’ scria asta acum vreo 70-80 de ani! E ceva!

 7. pentru marqletzu

  faptul ca ai constientizat de care parte a baricadei te afli te ridica deja deasupra multora , deja in ochii mei esti o persoana aparte…

 8. MOLDOVAN ELENA zice:

  FOARTE FRUMOS

 9. Irina zice:

  Foarte frumos, profund, iti unge inima! De-am ajunge si noi sa fim parinti asa cum era el…Mai frumos si mai clar nu putea sa zica altcineva ceva despre constiinta si morala!

 10. Dany zice:

  Dupa ce am citit scrisoarea am realizat ca sunt un nenorocit si ca sunt departe de fericirea adevarata.

 11. Grigore Grigorescu zice:

  Am lecturat-o ca pe un elixir miraculous pogorât asupra sufletului meu răvășit. Ce minune umanizatoare șI dumnezeitoare… Am expediat-o fulgerător fiicei mele Elena in Suedia – nutrind tainica speranță că aș fi coautorul testamentului divin… Grigore Grigorescu, Chisinau 1 septembrie 2012

 12. olaf zice:

  E absolut minunata aceasta scrisoare care nu e adresata doar sarbatoritei ci noua tuturor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s