Sfântul Atanasie din Chios

Din „Căsătoria , cale spre sfinţenie”
Ed. Sophia 2001


24 Iulie
Grecia, sec. XVII

    Atanasie vieţuia cu soţia şi copiii în ostrovul Chiosului, în provincia Niceea, lângă cetatea de scaun a Constantinopolului. Era bogat, şi familiei sale nu-i lipsea nimic din cele trebuincioase. Iar Domnul era mai presus de toate în viaţa lui, căci se silea a ţine toate poruncile lui Hristos.

Într-o zi, în insula Chios a ajuns zvonul că turcii au pus un nou bir asupra creştinilor, ce întrecea puterea lor de a-l plăti. Atanasie, fiind fruntaş între creştini şi foarte îngrijorat de bunăstarea lor, a început să-i înduplece pe turcii din insulă să fie părtaşi la povara acestui nou bir.

Dar dregătorii sultanului începură să se teamă că Atanasie ar putea izbândi în strădaniile sale, deci l-au clevetit pretinzând că dorea să se facă musulman. Adus în faţa vizirului, Atanasie şi-a apărat cu tărie credinţă şi l-a asigurat liniştit pe vizir că niciodată nu se va lepăda de Hristos. După ce a fost întemniţat şi supus la chinuri vreme de şaizeci de zile, hotărârea lui era mai tare ca niciodată: „M-am născut creştin şi voiesc să mor creştin”, stăruia el.

Curând apoi, Sfântului Atanasie i s-a tăiat capul, în anul 1670.

Acest articol a fost publicat în Sfinţi căsătoriţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s