3. De la prozaic la taină

din “Sexualitatea-o privire din tinda Bisericii”
de monahul Daniel Cornea

Sex, plăcere, voluptate, orgasm… Proximitatea acestor „esenţe” pune imediat în criză resorturile analitice, le paralizează; nu însă în întregime şi nu definitiv – dovadă, sutele de tone de scriitură ce dezbat subiectul pe toate feţele.

Justificări şi „stimulente” culturale, terapii, sfaturi şi reţete de tot felul vin în întâmpinarea insatisfacţiei funciare  a omului contemporan. Confruntare inegală, atâta timp cât sunt flagrant încălcate specificaţiile din „cartea tehnică” a Facerii omului.

Iubirea dintre bărbat şi femeie – iată locuinţa naturală a celor patru cuvinte de la începutul paragrafului.

„Taina aceasta mare este” – ne avertizează Apostolul (şi topica „mare este” subliniază calitatea adjectivului), adăugând imediat: „Dar eu spun: în Hristos şi în Biserică” (Ef. 5, 32). Înainte de a fi Taină a Bisericii, iubirea dintre bărbat şi femeie este o taină a firii. Dacă avem curajul să ne asumăm până la capăt ceea ce ne spune Apostolul, surpriza noastră va fi şi mai mare: această taină nu presupune nici măcar iubirea. Actual sexual este suficient pentru ca cei doi să devină un singur trup, fie că se iubesc sau nu (1 Cor. 6, 16).

Uşor încruntaţi la început, nedumeriţi ori afişând un zâmbet condescendent, iată-ne dintr-o dată înconjuraţi de taine, pe un tărâm asupra căruia (suntem siliţi să recunoaştem) nu deţinem controlul. Singurul lucru pe care îl putem face de aici înainte este să avansăm de-a lungul evidenţelor – empirice – cartografiind grijuliu reperele Tradiţiei.

Acest articol a fost publicat în Sexualitatea-o privire din tinda Bisericii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s