4. Atracţia dintre sexe

din “Sexualitatea-o privire din tinda Bisericii”
de monahul Daniel Cornea

    Premiza ontologică a sexualităţii o constituie complementaritatea sexelor (Fac. 2, 18-24). Bărbaţii şi femeile se simt bine unii în preajma celorlalţi. Acest fapt nu are în sine nimic reprobabil. Dimpotrivă, el poate fi un punct câştigat pentru liderii comunităţilor, care pot gestiona constructiv şi creator acest bine, şi el un reflex al Bunatăţii dumnezeieşti .

Complementaritatea sexelor face temeiul unei atracţii generice şi difuze între bărbaţi şi femei, a unei dorinţe după sexul opus care, uneori, devine brusc mai intensă şi se orientează asupra unui partener mai mult decât asupra celorlalţi. Este ceea ce numim „îndrăgostire” – în fapt, manifestarea unei compatibilităţi psiho-somatice.

Este important de reţinut că până acum nu am adus vorba despre iubire, întrucât nici atracţia generică dintre sexe şi nici îndrăgostirea nu o presupun. Oamenii sunt capabili să se în-drăgostească, dez-drăgostească şi re-îndrăgostească într-un ritm care pe un „tradiţionalist” îl poate lăsa absolut perplex.Asta ca să nu mai amintim de acele cazuri în care cineva poate fi îndrăgostit de două sau mai multe persoane simultan…

Toate acestea îşi află pricina în multitudinea compatibilităţilor (rezonanţelor) posibile între oameni, în bogăţia şi diversitatea planurilor pe care oamenii îşi pot găsi şi manifesta aceste compatibilităţi. Important e ca nu cumva să ajungem să confundăm potrivirea dintre cei doi cu iubirea, care este cu totul altceva.

Acest articol a fost publicat în Sexualitatea-o privire din tinda Bisericii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s