Natiunile Unite avertizeaza Hondurasul ca interzicerea avorturilor este “o crima”

righttolifeir4.jpg

La ultima runda a Conventiei pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare a Femeilor (CEDAW) din New York, membrii comitetului au criticat Hondurasul pentru legile sale pro-viata, avertizand delegatia din aceasta tara ca interzicerea totala a avorturilor este “o crima”. Heisoo Shin, membru al comitetului, a sfatuit delegatia din Honduras ca este necesar ca guvernul sa “creeze un momentum, o forta sociala care sa opreasca crima de a lasa o femeie sa moara, de a risca un avort nesigur si de a nu fi hotarata in actiunile sale”.

Cand delegatia din Honduras a declarat ca eforturile guvernului urmaresc prevenirea insarcinarilor nedorite la varste fragede, Silvia Pimentel, membra CEDAW si membra a Facultatii Catolice Pontificale din Sao Paulo, a replicat ca guvernul a fost suficient de explicit referitor la preveniri si ca “exista situatii in care prevenirea nu este suficienta”. Ea a continuat: “Femeile au motivele lor de a dori un avort, motive care ar trebui respectate”. Pimentel a admis ca aceste motive nu includ intotdeauna o amenintare la viata mamei, dar sustine ca nu poate intelege interzicerea avorturilor in Honduras, unde “interesele fetusului sunt puse mai presus de cele ale mamei”.

Ca raspuns la aceste declaratii, reprezentantii Hondurasului au reamintit comitetului CEDAW articolul 67 al constitutiei tarii lor, care acorda copiilor nenascuti aceleasi drepturi ca si copiilor nascuti. Conducatorul delegatiei honduriene a confirmat ca unele comisii pentru drepturile omului din cadrul Natiunilor Unite au trimis recomandari guvernului din tara sa, referitoare la intreruperile de sarcina, sustinand ca pot fi posibile directii de reformare.

Silvia Pimentel a mai criticat continutul materialelor de planificare familiala din Ungaria. Brazilianca si-a exprimat preocuparea referitor la unele brosuri intitulate “Viata este un miracol”, sustinand ca unii conservatori ar putea folosi asemenea materiale pentru interzicerea avorturilor.

Alti membrii ai comitetului CEDAW au exercitat presiuni si asupra altor tari precum Belize, Brazilia, Kenia si Liechtenstein, pentru a institui reformele legislative necesare permiterii avortului.

Intr-o maniera similara, membrii delegatiilor au asculatat cu rabdare pretentiile comitetului de a acorda drepturi sporite homosexualilor si lesbienelor in baza articolului 16. Pimentel a avertizat Hondurasul pe baza acstui subiect, iar Anamah Tan a avertizat Brazilia referitor la facptul ca nu se acorda protectie legala “cuplurilor de homosexuali casatoriti”. Ruth Halperin Kadari a avertizat Korea de Sud referitor la denumirea si scopul legii intitulate “Sanatatea familiei”. Halperin-Kaddari a declarat ca notiunile traditionale referitoare la familie par a fi pline de prejudecati la adresa altor stari sociale, precum divortati, concubini sau cupluri de acelasi sex.

Sesiunea CEDAW 2007 s-a incheiat in New York saptamana trecuta. La inceputul acetui an, comitetul a anuntat stramutarea sedintelor la Geneva, incepand cu ianuarie 2008. (C.B.- Novopress Romania)

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s