Sfânta Teodora Regina

image006.jpg

Din „Căsătoria , cale spre sfinţenie”
Ed. Sophia 2001

11 martie
Epir, Nord-Vestul Greciei, sec. XIII

S-a născut din părinţi plini de virtute, a căror pildă a păstrat-o întreaga viaţă. Ajungând regina Epirului, slava domniei nu a abătut-o din calea sa. Îi plăcea să ajute pe cei aflaţi în nevoi, să nu dispreţuiască pe nimeni şi să-şi desăvârşească frumuseţea sufletească în locul celei trupeşti. În mijlocul palatului său, ea nu se abătea de la rugăciune şi post, socotind că e mai bine a plăcea Domnului decât a plăcea oamenilor.

Şi fiindcă urătorul de oameni diavol nu a fost în stare să-i facă nimic altceva, iată ce a făcut. Dintr-o dată soţul ei Mihail al II-lea (Mihail Anghelos Dukas Comnenul), domnitorul Epirului, a simţit că şi-a pierdut dragostea pentru ea, îndrăgostindu-se de o altă femeie. A început să se poarte în chip necuviincios faţă de Teodora. Curând a făcut-o regină pe cealaltă femeie, socotind-o pe Teodora ca pe o slugă.

Apoi Teodora a fost alungată din palat, impreună cu copilul lor. Ea şi-a petrecut cinci ani întregi în păduri şi locuri pustii, fără însă a murmura ori a se plânge vreodată. Dimpotrivă, şi-a înteţit rugăciunile, cerând lui Dumnezeu să-l lumineze pe soţul ei, ca nu cumva să-şi piardă sufletul.

După aceşti cinci ani, Dumnezeu, Cel care nu lasă deşartă nici o rugăciune, a dăruit pocăinţă soţului ei, care a primit-o înapoi cu mai mare cinste decât înainte. Acum ea a putut să-l îndemne către mai multă evlavie, aşa încât împreună au început să dispreţuiască lucrurile lumeşti trecătoare, făcându-se izvor de milostenie şi ctitorind biserici şi mânăstiri.

După moartea soţului ei, sfânta Teodora a schimbat văduvia cu haina călugărească şi astfel, sporindu-şi nevoinţa, şi-a încheiat viaţa întru dragostea lui Dumnezeu.

Acest articol a fost publicat în Sfinţi căsătoriţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s