Sfântul Aristobul

Din „Căsătoria , cale  spre sfinţenie”
Ed. Sophia 2001


15 (sau 16) Martie
Cipru şi Britania, sec. I

    Sfântul Aristobul a fost fratele Apostolului Varnava. În predania Bisericii amândoi sunt număraţi între cei Şaptezeci de Apostoli. Ei erau din ostrovul Ciprului, copii ai unor bogaţi părinţi evrei din seminţia lui Levi. Sfântul Varnava a învăţat cu Gamaliil (unul din marii învăţători dintre farisei), laolaltă cu Sfântul Pavel (numit atunci Saul). După convertirea lui Pavel, Varnava a fost cel dintâi care l-a primit ca împreună-apostol al lui Hristos.

Sfântul Aristobul era binecunoscut şi de către Sfântul Pavel şi a lucrat impreună cu el. Ştim că Aristobul a fost căsătorit, deşi nu cunoaştem numele soţiei sale. Mai ştim că au avut o fiică pe nume Maria. Sfântul Pavel le trimite închinăciune în Epistola către Romani, zicând: „Spuneţi închinăciune celor ce sunt din ai lui Aristobul” (Rom. 16,10).

După Predanie, atunci când Sfăntul Pavel a hirotonit mai mulţi episcopi pentru feluritele părţi ale lumii, l-a făcut pe Aristobul episcopul Britaniei. Probabil că el este acel Arystly descris în Triadele Galeze ca unul dintre întemeietorii creştismului în Britania. Aristobul a trăit acolo printre popoare foarte barbare, îndurând multe suferinţe din partea lor. Nu numai că l-au luat în râs şi l-au batjocorit, ci l-au şi vătămat trupeşte. Dar pâna la urmă, prin harul lui Dumnezeu, a luminat poporul botezând pe mulţi în numele lui Hristos. A zidit multe biserici şi a hirotonit preoţi şi diaconi. La urmă a murit acolo în pace.

Sfântul Aristobul este pomenit şi la 31 octombrie, cu încă cinci din Cei Şaptezeci – apostolii Stahie, Amplie, Urban, Narchiss şi Apellie. Cei mai mulţi dintre aceştia sunt pomeniţi în acelaşi capitol 16 al Epistolei Sfântului Apostol Pavel către Romani.

Acest articol a fost publicat în Sfinţi căsătoriţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s