BĂIEŢII ŞI FETELE: Păstrare sau risipă ?

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

Dintre toate legăturile omeneşti, legământul căsătoriei este onorat şi sfinţit cu o binecuvântare specială şi cu un apel solemn la simţământul de răspundere.

Ar fi de dorit ca omul să hărăzească şi celorlalte legături importante ale vieţii o consfinţire mai adâncă, dându-şi seama câtă putere are asupra semenilor săi mulţumită oricărei legături mai apropiate şi cât de hotărâtor îşi făureşte propriu-i suflet prin modul cum tratează pe aproapele său.

În această lumină am privit legăturile vieţii profesionale. Dar şi relaţiile tinerilor de sex deosebit au nevoie de o binecuvântare şi o consfinţire specială, pentru ca binefacerile lor să ajungă o realitate, iar primejdiile lor pentru caracter să fie ocolite.

Prin atare consimţire mulţi tineri nu pot să-şi închipuie altceva decât o îngrădire timpurie şi pedantă a libertăţii şi de aceea se aruncă cu atâta nechibzuinţă în braţele celor care le predică: Ceea ce vă place e îngăduit. Noi însă zicem: e îngăduit ceea ce te face puternic; tembelismul te face bicisnic; risipa duce la ruină, iar îngrădirea de sine la culmea energiei. Câte prilejuri pentru întărirea voinţei şi pentru înnobilarea inimii avem tocmai în primele legături ale celor două sexe… Rareori sunt însă folosite aceste prilejuri pentru afirmarea personalităţii faţă de puterea momentului şi a deşertăciunii.

Noi nu vrem să asuprim viaţa, ci s-o liberăm, vrem bogăţia în locul sărăciei, puterea în locul moliciunii şi bucuria în locul tristeţii. Vrem să arătăm câtă lipsă de caracter se naşte, când înnozi aceste legături, fără hotărârea neclintită de a spori tu însuţi şi a ridica şi pe altul, în loc de a sorbi doar clipa de faţă şi de a-ţi risipi fără câştig anii cei mai mândri într-un joc dulceag şi o alintare searbădă.

Fără îndoială, că oarecare mişcare liberă a tinerilor de ambele sexele e mai sănătoasă decât o îngrădire artificială. Prin amestecul crescând la sporturi şi la muncă rezultă atare legătură de, la sine. Totul depinde aici dacă odată cu aceste legături se observă anumite graniţe bine lămurite în relaţiile personale şi nu dintr-un punct de vedere ipocrit, ci în numele iubirii mari şi curate, care nu poate izvorî decât în sufletele reculese.

Spre a putea iubi cu adevărat trebuie să ai caracter şi cultură sufletească, anume acea concentrare a simţământului, acel cavalerism prevăzător, acea putere de voinţă, acea rafinare a simţirii.

Adevărata şcoală a iubirii nu stă doar în a gusta fără măsură şi înainte de vreme tot ce are să-ţi hărăzească mai târziu un legământ pe viaţă, nici într-un joc zadarnic cu puterea de atracţie a sexelor, nici în aşa numitele prietenii pline de intimităţi şi o sentimentalitate mincinoasă.

Mai întâi caută să ajungi stăpân pe acea pornire năvalnică pentru celălalt sex.

Numai acel băiat ajunge bărbat cu voinţă, cu hotărâre şi vrednic de încredere, care ia în serios această probă, iar fata numai atunci ajunge adevărată femeie, în sufletul ei, cu totul dezinteresată şi totuşi cu desăvârşire personală, când nu se pierde prin mici hatâruri, ci se păstrează cu credinţă pentru datoria cea mare de la urmă.

Cu asta nu osândim excepţiile. O iubire curată de tinereţe e un dar care poate fi plin de binecuvântare, dacă se învăluie într-o evlavioasă tăcere şi nu este o anticipare şi un joc.

Ceea ce Beatrice a fost pentru Dante – un chip gingaş şi feciorelnic – poate fi pentru orice tânăr curat: un imbold de reculegere şi libertate morală, lucrurile pieritoare o icoană a celor nepieritoare, iar frumuseţea pământească o chemare spre tot ce e desăvârşit.

Aceasta, numai dacă iese din sfera trăncănelilor şi a poftelor, rămânând în acea tăcută împărăţie a sufletului unde cele pământeşti se leapădă de pământ şi ajung icoana lucrurilor veşnice.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Sexualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s