BĂIEŢII ŞI FETELE: Prietenia

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

Se pune adeseori întrebarea dacă între bărbat şi femeie poate fi simplă prietenie, fără nici un amestec de alte senti¬mente?

Un interes deosebit pentru această întrebare au tinerii care în ochii lor şi ai altora, caută cu numele neprihănit al prieteniei să îndreptăţească întâlniri mai intime şi legături personale mai călduroase.

Nu-i oare culmea fariseismului – zic ei – să-ţi otrăveşti ţie însuşi şi altora aceste legături nevinovate din cauza principiilor?

La această întrebare avem să răspundem numai după ce vom fi limpezit faptele.

Cine nu caută să se prostească singur, trebuie să recunoască un lucru: o prietenie fără iubire între bărbat şi femeie nu-i cu putinţă decât în foarte rare cazuri şi numai între persoane mature şi adânc încercate.

Dar unde-i paguba dacă în prietenie se amestecă şi-un pic de dragoste? Se duce lumea de râpă? E oare dragostea ceva impur, încât prietenia să-şi piardă din pricina ei valoarea şi nobleţea? De bună seamă că nu. Dacă atragem luare-aminte asupra aşa numitei prietenii între băieţi şi fete, o facem tocmai din grija pentru simţămintele mari şi adânci de iubire, care, izvorâte adesea din aceste prietenii, sunt torturate din această cauză ani de zile şi la urma urmei sugrumate, deoarece unul nu doreşte într-adevăr altceva decât prietenie şi un pic de poezie a tinereţii, fără să aibă habar de ce-a trezit în celălalt şi fără a fi în stare să răspundă la fel.

Şi acela care, în marea majoritate a cazurilor se retrage fără nici o pagubă, este bărbatul. Iar păgubită, ba adesea rănită pentru toată viaţa, iese fata. Pentru ce?

Oare fiindcă sexul frumos este mai pătimaş şi prin urmare nedestoinic pentru priete¬nie? Nicidecum. Dar simţământul de iubire al femeii încă fără experienţă nu alege după cerinţele-i amoroase personale, ci se simte îndatorată şi legată mai mult de purtarea cavalerească şi de simpatia unui bărbat. Numai din acest motiv prietenia între tinerii de sexe deosebite nu este recomandabilă.

Un cavalerism adevărat, prevăzător, o interzice şi cere cea mai mare măsură şi o cuminţenie statornică cu privire la orice camaraderie personală mai intimă în aceşti ani.

Chiar atunci când aceste prietenii nu se sfârşesc printr-o ruptură tragică, totuşi amestecul de simţăminte tulburi, jumătate prietenie, jumătate iubire, învălmăşesc îndatoririle reciproce şi, în sfârşit, întreaga înşelare de sine, care învăluie aceste legături, are efecte păgubitoare asupra tăriei caracterului şi asupra puterii şi concentrării vieţii sentimentele.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Prietenie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la BĂIEŢII ŞI FETELE: Prietenia

  1. Madalina zice:

    Sa spuneti despre casatorie.

  2. Madalina zice:

    Sa-mi spuneti despre casatorie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s