Neînţeleşii

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

Este un principiu, pornit dintr-o concepţie de becisnic, că trebuie să fii numaidecât înţeles de oamenii cu care trăieşti împreună. A fi înţeles e un lux care numai câtorva li-i dat, căci tocmai ceea ce-i mai bun şi mai adânc e de multe ori neînţeles în viaţă.

Noi nu suntem pe lume spre a fi înţeleşi, ci spre a înţelege. Şi e mai bine să ne adunăm toate puterile sufleteşti spre a jude¬ca pe alţii cum se cuvine, decât să ne supărăm şi să ne răzvră¬tim că trecem neînţeleţi prin viaţă. Adesea noi nu ne înţelegem pe noi înşine; cum ar putea dar să ne înţeleagă alţii?

De aceea, o fată nu trebuie să se întrebe niciodată: Ce fel de mamă am, ci ce fel de fiică sunt? Sunt o fiică adevărată, pun în practică toată smerenia şi mărinimia, toată iubirea atotînţelegătoare, evlavia dezinteresată, tactul plin de presimţire ce se cuprinde în ideea de fiică, ori sunt numai un crâmpei, o caricatură de fiică?

Cu aceste întrebări începe adevărata neatârnare a  unei fete.

Şi tot astfel un băiat care îşi dă deodată seama că în casa părintească nu găseşte idealul unui tată, nu trebuie să se văicărească, ci să ştie că tocmai în aceste împrejurări idealul unui fiu trebuie să strălucească cu atât mai tare, în ceasurile de linişte el caută să se pătrundă de icoana unui adevărat cavaler, a unui fiu care acoperă goliciunea tatălui său şi-l respectă aşa de mult, încât acesta, fără să-şi dea seama, se înalţă spre onoarea de care până acum rămăsese departe.

Oricum ar fi tatăl, fiul caută să-şi facă datoria lui de fiu, căci altfel nu va putea să îndeplinească nici o datorie; se va uita mai întâi în toate părţile să vadă dacă şi ceilalţi şi-o fac pe-a lor, şi de aceea, nu va ajunge niciodată să şi-o îndeplinească pe-a lui din adâncul convingerii.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Copii, Părinţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s