Păcatele străine

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

O mare tărie de suflet e să suferi în tăcere greşeala altuia şi să nu te molipseşti de greşeala lui; o tărie însă şi mai mare e să ispăşeşti în tăcere greşeala altuia cu suferinţa ta, iar păcatele altuia să le îndrepţi cu faptele tale.

Când într-o casă sunt oameni care tropăiesc grozav, trebuie să fie şi alţii care să păşească în vârful degetelor. Iar dacă sunt unii care vorbesc şi trăiesc murdar, caută să fie şi alţii care se păstrează curaţi ca zăpada. Dacă într-o familie se răsfaţă blestemul uşurinţei, trebuie să fie cel puţin unul care se înroşeşte până la urechi pentru ai săi şi care ajunge ca o făclie în lumea conştiinţei. Şi când dintr-o casă porneşte în lume dorinţa de pradă şi egoismul, trebuie să răsară acolo şi un suflet care caută să ispăşească toate prin pilda unei neistovite mărinimii. Câte din păcatele noastre trebuie să fie îndreptate de alţi oameni, pentru câte greşeli, săvârşite de noi, trebuie să ispăşească alţii!… Nici acum oare nu avem să înţelegem că şi noi avem de luat asupră-ne ispăşirea păcatelor altora?

Legăturile de familie nesuferite, tulburi şi lipsite de bucurie numai  atunci  ajung  mai  uşoare,  când  le  priveşti în  lumina aceasta în loc să rumegi, surd şi înăbuşit, ceea ce rudele au răspândit pe seama lor şi a altora.

Orice greşeală, orice îngâmfare orice viciu în istoria familiei tale trebuie să fie pentru omul care cugetă un îndemn să-şi facă educaţia de sine şi mai bărbăteşte în direcţia opusă pentru ca, prin exemplul său, să fie încurajaţi şi mântuiţi mai mulţi oameni decât au fost rătăciţi şi păgubiţi prin vina alor săi. Această ispăşire trebuie, fireşte, să se învăluie în cea mai adâncă smerenie. Căci dacă te duce la mândrie şi-a pierdut orice valoare.

Ifigenia lui Goethe este o pildă de o astfel de ispăşire. în fiecare casă a fost dat femeilor nobile ca, prin energia eroică a unei răbdări şi a unei perfecţionări de sine tăcute, să scuture de pe ai săi blestemul a unei moşteniri barbare şi să spele o locuinţă pătată.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Familie, Păcat. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s