Viaţa de familie şi personalitatea

0001-poza-de-familie_resize.jpg
Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006
-pag.73

Sunt mulţi oameni care în gusturile şi trebuinţele lor personale sunt foarte îngrădiţi de autoritatea familiei şi de cerinţele felurite ale vieţii de familie. În ei se încheagă ideea că orânduirea din viaţa de familie şi dezvoltarea vieţii personale sunt două lucruri care ajung din ce în ce mai potrivnice cu cât tânărul se apropie de maturitate.

Aceşti oameni uită că viaţa de familie dezvoltă în noi anume puteri şi daruri personale care, pentru viaţa reală ne sunt tot atât de necesare ca şi celelalte cunoştinţe şi meşteşuguri; ea trezeşte şi exercită în noi cele trei puteri fundamentale ale vieţii sociale: supunerea, camaraderia şi grija de alţii, pune pe om în adevăratul raport cu cei care înfăţişează trecutul; îl învaţă să se împace cu varietatea rudelor şi dezvoltă simţământul de răspundere faţă de cei mici.

Puterea educativă a familiei, ca organ de plămadă socială stă în faptul că, în cercul acesta, viaţa socială se dezvoltă or¬ganic din viaţa naturală şi că orânduirea morală e înlesnită de înrudirea de sânge.

Viaţa de familie este singurul loc unde prăpastia cea mare dintre egoism şi iubire se astupă, unde natura şi cultura, datoria şi simpatia merg, mână în mână, unde natura se dezvoltă din sine, şi mai că devine cultură. Iar această strânsă conlucrare a naturii cu cultura este de o însemnătate fără pereche pentru înnobilarea vieţii instinctive a omului. Familia dă omului un prilej hotărâtor să se scuture de naivitatea şi mărginirea eului său, care îl ţine uneori legat întreaga viaţă şi osândeşte şi gândirea la îngustime.

La această putere educativă a familiei contribuie strânsa solidaritate a unor generaţii, vârste, caractere şi spirite cu totul deosebite. Sunt mulţi tineri, care într-o bună dimineaţă îşi dau seama ce tovărăşie de burtă-verzi e familia lor, cât de puţin se potrivesc cu unul sau altul dintre rude, cât de rău sunt înţeleşi şi cât de bine ar fi pentru dezvoltarea lor personală, dacă ar putea trăi cu nişte oameni cu care să fie în armonie sufletească şi cu care să fie legaţi prin temperamente şi interese înrudite.

Toţi nemulţumiţii aceştia nu văd că viaţa de familie tocmai prin asta este cel mai bun mijloc pentru lărgirea vieţii personale: ne sileşte să trăim cu oamenii pe care nu i-am ales noi înşine, care sunt altfel decât noi şi urmăresc alte interese.

Oamenii care pot vieţui numai cu aceia cu care se aseamănă, cad în ceea ce englezii numesc „spirit de gaşcă” şi care nu rareori duce la neghiobie curată, tocmai fiindcă răpeşte omului orice putinţă de netezire a personalităţii sale.

De bună seamă că am avea personalităţi cu mult mai puternice şi mai bogat dezvoltate, dacă tinerii nu ar fi adesea aşa de îmbrobodiţi, şi-ar înţelege că adevărata cultură nu stă în tot soiul de interese nelămurite şi nimicuri – care nu cer omului vreo biruinţă de sine -ci numai în arta de a te împăca într-un chip nobil cu nişte legături anevoioase şi cu răspunderi împovărătoare, în loc s-o iei la sănătoasa sau să-ţi otrăveşti sufletul şi ţie şi altora cu scene jignitoare.

Din aceste sarcini elementare face parte însă şi darul de a trăi în bună pace cu temperamente şi spirite altfel croite. Cine nu învaţă aceasta în familie, cum are s-o scoată la capăt în viaţă? Ce privelişte tragi-comică e o fată care păşeşte la munca socială fiindcă nu poate trăi cu familia ei! Ce putere socială poate izvorî de la astfel de oameni, a căror destoinicie în lume a ţinut aşa de puţin la probă!?…

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Familie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s