Chipurile drăguţe

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

Pentru formarea gustului e nevoie, înainte de toate, de o educaţie cum trebuie în ce priveşte „chipurile drăguţe”.

Cineva a spus odinioară: „Poţi să fii cuviincios şi într-un palat”.

Tot aşa am putea spune: Şi într-un chip frumos poate sălăşlui un suflet adânc şi simplu.

Din nenorocire, rar se întâmplă. Ispita îngâmfării şi deşertăciunii este aşa de mare pentru o făptură omenească realmente frumoasă, încât îţi trebuie un suflet blagoslovit şi o maturitate lăuntrică fără seamăn spre a fi ferit de această primejdie.

– E frumoasă, dar păcat că o ştie! auzi adesea.

De aceea, rareori poţi privi un chip frumos fără un amestec de părere de rău. Aceşti oameni sunt mai întotdeauna nişte victime ale frumuseţii lor exterioare: înfumurarea, cu întregul său alai de egoism şi superficialitate li se citeşte în ochi, grăieşte în toate gesturile şi cuvintele.

O educaţie de sine nimerită ar trebui să facă pe omul bine înzestrat să aibă ochi ageri pentru sluţirea sufletului, care mai totdeauna este urmarea unui exterior frumos, aşa încât această urâţenie lăuntrică să-l trezească şi să-l astâmpere.

Dacă tinerii şi-ar fi purificat simţămintele în această direcţie, atunci şi privirea şi-ar fi ascuţit-o mai mult într-o frumuseţe adâncă şi tainică pe care o sinceră smerenie şi lepădare de sine o face să strălucească până şi pe chipurile cele mai lipsite de farmec, iar oamenii frumoşi ar fi feriţi de blestemul îngâmfării şi ar râvni după frumuseţea sufletească fără de care seamănă cu nişte morminte sulemenite.

Adevărata legătură între natură şi spirit nu stă în faptul ca spiritul să fie târât în toate frământările întunecoase ale naturii. Dimpotrivă, spiritul ar trebui să stăpânească cu atâta putere încât să obişnuiască natura senzuală să nu găsească de râvnit ceea ce el a aruncat. Aceasta este reînvierea trupului.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s