PROBLEMA FEMININĂ: Opera socială a femeii

467px-misu_popp_-_taranca_italiana_rugaciunea.jpg

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

Unele feluri de activitate pomenite până acum cad deja pe acest tărâm.

Aici nu-i vorba însă numai de conlucrarea femeii la o ocupaţie curat umană pentru îngrijirea săracilor şi pentru ajutorarea lor, ci şi de cooperativele de consum ale sindicatelor muncitoreşti şi de toate străduinţele sociale.

Aceste centre temeinice de ajutorare au scopul să lărgească activitatea casnică şi pedagogică a femeii şi să facă din ea un factor de cultură în mahalalele părăsite şi în casele care se ridică.

Nicăieri nu poţi studia mai bine ceea ce Ruskin numeşte «grădinile reginei» decât pe tărâmul acestei opere sociale a femeii: înrâurirea într-adevăr regească a acelei demnităţi feminine, care se reazemă numai pe puterea morală în cel mai înalt înţeles şi care reprezintă şi manifestă fiinţa intimă a acestei puteri într-un chip cum nu-i dat niciodată bărbatului sau puterii silnice, şi care are, în sine, o înrâurire culturală fără seamăn.

Cât de nepreţuite sunt, bunăoară, cuvintele pe care o astfel de femeie cu experienţă, preşedinta căminului „Hullhouse” din Chicago, le spune asupra tacticii luptei de clasă: «întreaga noastră experienţă ne arată că nici o problemă a civilizaţiei nu e aşa de simplă, încât să putem dezlega conflictele ei numai cu o lovitură vitează de sabie. E o concepţie copilărească să ne închipuim că binele şi răul merg unul împotriva altuia în două armate mari şi nu trebuie decât să ne alăturăm la armata celor drepţi şi să luptăm vitejeşte. Viaţa ne arată că binele şi răul sunt foarte mult amestecate laolaltă şi că nedreptatea cea mai neagră stă întotdeauna şi de partea noastră şi în motivele noastre. Biruinţele cele mai frumoase le câştigăm stăpâniţi de cea mai adâncă neîncredere în noi înşine„.

Vechea vorbă femeiască: „nu pentru a urî şi eu, ci pentru a iubi sunt aici”, este tendinţa oricărei opere sociale a femeii şi totodată cuvântul care caută să o îndepărteze de orice participare la luptele de partid: „demnitatea omenirii este în mâna voastră; Păstraţi-o!„.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Bărbat/Femeie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s