PROBLEMA FEMININĂ: Rolul cultural al femeii

cassat_reading.jpg

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

Rezultatul tuturor desluşirilor de mai sus este: adevărata dezrobire a femeii nu stă în a se înregimenta în întocmirea culturală adecvată.

Dezvoltarea deplină a tuturor puterilor ei, cum şi înrâurirea cea mai mare, şi le dobândeşte astfel: organizând profesiuni noi pe temeiul darurilor ei proprii şi a cercului de activitate hărăzit de natură, punând în centrul educaţiei, învăţământului şi muncii ei ceea ce pentru bărbat va rămâne de-a pururi partea lui slabă: iubirea, care nu urmăreşte nici un interes.

Ea poate, de bună seamă, să înveţe, de la bărbat, adevărata ei neatârnare. Filozoful francez August Comte exprima, în planul său pentru o renaştere a societăţii omeneşti, dorinţa ca sexul activ să fie călăuzit şi inspirat de cel afectiv într-un înţeles mai larg.

În schimb însă, femeia să se subordoneze bărbatului în lucrurile exterioare ale vieţii. Această din urmă subordonare este aşa de importantă, tocmai fiindcă activitatea politică cu patimile şi interesele zilei nimicesc acea linişte şi siguranţă a conştiinţei în care omul îşi poarte păstra cele mai înalte bunuri ale lui.

O concepţie la fel este şi temelia părţii a doua din „Faust” a lui Goethe.

Faust, ca inginer fără odihnă, nu este adevărata dezlegare a problemei omenirii: cele mai largi fărădelegi din istoria lumii au fost săvârşite de premergătorii civilizaţiei, cu înalte năzuinţi, dar şi de scrupule.

Numai când împreună cu ştiinţa intelectului se îmbină şi ştiinţa cea mare a simpatiei umane, iar cu tehnica voinţei, tehnica iubirii, abia atunci cultura omenirii stă pe tărâm sănătos.

Pentru acest cuvânt, apărarea femeii de munca într-adevăr bărbătească, precum şi dezvoltarea şi înnobilarea cât mai mult cu putinţă a originalităţii ei cu ajutorul acelor profesii, care cer o anevoioasă şi chibzuită aplicare a puterilor femeii, este tot atât de folositoare şi bărbatului şi femeii şi civilizaţiei.

Şi cu cât va reuşi mai mult să înţeleagă că toate problemele culturale mai adânci nu sunt în fond decât probleme de educaţie, probleme de mânuire a oamenilor şi de îndrumare sufletească, de morală tehnică, politică şi economică, cu atât mai mult se va recunoaşte ca trebuitoare această împărţire de roluri şi-o întregire reciprocă a înrâuririi bărbăteşti şi femeieşti.

E o greşeală fundamentală în cugetarea politică să crezi că dreptul de vot care, de bună seamă, nu poate fi refuzat femeilor, este mijlocul cel mai sigur pentru o înrâurire reală în chestiunile de viaţă publică.

Ce înrâurire puternică exercita Caterina de Siene asupra mersului politicii din timpul său, numai prin virtutea genială a unui înalt caracter femeiesc, care pătrundea înţelepciunea mioapă a învârtelilor politice obişnuite şi cârmuirea de pe o culme neclintită a puterilor în acţiune.

Stând, deci, numai pe tărâmul sănătos al caracterului femeiesc, călit şi înnobilat într-o activitate profesională într-adevăr femeiască, femeia va înrâuri mai cu spor evenimentele publice.

Nu în parlamente se hotărăşte istoria civilizaţiei; acolo se înfăţişează în cuvântări pentru şi contra ceea ce de mult s-a hotărât în conştiinţa popoarelor. O înrâurire liniştită asupra opiniei publice, o întrupare vie a spiritului de mamă şi de soră în opere de caritate înjghebate de sexul feminin, o propagandă intelectuală care să răzbată în viaţă şi să stabilească o scară nouă pentru orice operă culturală, iată Camera Lorzilor cea nevăzută, care va avea efect asupra Camerei Comunelor, asupra operei bărbatului.

Dacă însă, dimpotrivă, femeia se aruncă în politica de partid, o pândeşte primejdia ca partea cea bună a femeii să fie biruită de partea cea rea.

Ifigenia lui Goethe este cel mai frumos simbol al rolului cultural al femeii, cea mai matură înfăţişare a adevăratului înţeles al eliberării femeii: ea se eliberează de slăbiciunea femeiască numai dacă e preoteasă a firii eterne a femeii; femeia se izbeşte de bărbat numai astfel: faţă de toate pângăririle luptei şi a vicleniilor omeneşti, ea să înfăţişeze pretutindeni c-o statornicie erotică politică cea mai mare a omenirii.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Bărbat/Femeie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s