PROBLEMA FEMININĂ: Meseria de îngrijitoare

steliz1.jpg

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

Şi-n îngrijirea bolnavilor ar trebui ca din serviciul Martei să facem serviciul Mariei.

În acest înţeles, spre a pune în armonie îngrijirea bolnavilor cu trebuinţele sufleteşti ale omului şi a ne inspira din ele, e de mare nevoie o chibzuinţă mai adâncă asupra tuturor răspunderilor şi împrejurărilor sufleteşti, cum şi o înţelegere a fericirii, ce aduce îngrijitoarei înseşi.

În legătură cu punctul de vedere modern şi cu vindecarea pe cale sufletească, ar trebui să ne dăm cât mai bine seama de înrâurirea sufletească a îngrijitoarei şi a întregii sale personalităţi asupra bolnavului şi să facem din această înrâurire ţinta educaţiei de sine, ba chiar ţinta unei lărgiri a educaţiei intelectuale.

Omul nu are nevoie să aştepte reforme mari care să-l pună pe o cale netedă şi să-i arate de-a gata toate datoriile: oricine poate să-şi reformeze meseria printr-o răsfrângere în sine a activităţii sale şi-o analiză a simţământului de răspundere.

O îngrijire spiritualizată a bolnavilor este cea mai înaltă dintre toate meseriile omeneşti, deoarece se sprijină pe cele mai alese însuşiri ale omului. Acestor femei, care îndeplinesc aceste servicii în adevăratul spirit al Mariei, adâncindu-l mereu, li se potrivesc cuvintele pe care Tennyson le închină femeilor alese. „Tonul comun numai din lut comun, frământat de Dumnezeu şi muiat cu lacrimi de îngeri spre forma desăvârşită a femeii„.

Cine îşi dă seama cât de multă înrâurire se poate desfăşura aici, în mare şi-n mic, cât sprijin şi câtă vindecare lăuntrică răspândeşte în juru-i, chiar fără să deschidă gura, o personalitate într-adevăr izbăvită de egoism şi închegată spre lucruri înalte, acela va simţi, că suntem abia la începutul unei îngrijiri cum se cuvine a bolnavilor.

Marele pedagog al Renaşterii, Vittorino da Feltre, povesteşte că vindeca pe bolnavi numai prin expresia chipului. Câte prilejuri pentru o înrâurire înviorătoare asupra sufletului rămân nefolosite tocmai în spitalele de copii!

Adevărata îngrijitoare trebuie să adâncească în sine gândul de a da ajutor, ca o soră, să înţeleagă bine şi să se pătrundă de gândul acesta, înainte de a putea fi o soră de caritate fără cusur. Ea caută să-şi impună nu numai în purtarea sa faţă de bolnavi, ci şi în toate celelalte legături cu oamenii, spiritul unei răbdări mângâietoare şi al unei îngrijiri dezinteresate.

Orice vorbă ce rosteşte în celelalte încăperi ale casei face parte din îngrijirea bolnavului; orice tembelism, cum şi orice biruinţă de sine îi făureşte aerul chipului, înrâureşte asupra tonului vocii, hotărăşte dezvoltarea puterilor ei sufleteşti şi, cu aceasta, rodnicia activităţii ei de îngrijitoare.

Felul cum întâmpină pe doctori, plin de modestie, dar şi de demnitate, nu numai că are o mare înrâurire educativă asupra tinerilor neciopliţi şi încrezuţi, dar este o pregătire şi o şcoală în meseria ei de îngrijitoare, căci orice pas înainte în oţelirea sufletească răspândeşte lumină în juru-i.

A fi soră de caritate faţă de oamenii ţâfnoşi, zbuciumaţi, nestăpâniţi, nesăbuiţi şi înfumuraţi, a-i potoli, a-i cruţa, a-i ruşina, a suferi şi a converti – iată îndeletnicirea unei surori perfecte, împărţirea iubirii este fără de margini, iubirea nu se sfârşeşte niciodată. Şi cine n-ar vrea să lucreze pentru ceva întreg, în locul unui lucru pe jumătate.  În ce priveşte organizaţia îngrijirii bolnavilor, ar fi de dorit ca, pe lângă practica meseriei propriu-zise, să se dea cât mai multe prilejuri pentru îngrijirea de bună voie a bolnavilor, de către surori de meserie, mai ales în mahalalele sărace.

Fetele, care au primit oarecare pregătire pe tărâmul acesta şi s-au întors la casa părintească, ar trebui să se pună la dispoziţie pentru serviciul de îngrijitoare, fie cu plată, fie gratuit, timp de câteva ceasuri, zile sau săptămâni. De altminteri, pentru ce nu şi-ar petrece studentele o parte din vacanţă ca îngrijitoare în spitalele de boli nervoase?

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s