Sfaturi – Staretul Nicolae de la Zalit

28082002143628-1.jpg

din „Stareţul Nicolae de la Zalit”
Editura PUBLISTAR Bucureşti – 2004

* El vedea clar trecutul, prezentul şi viitorul vieţii fiilor săi, alcătuirea lor interioară. Dar cât de îngăduitor se adresa acelora cu acea ştiinţă despre om, pe care i-o învistierise Domnul, ca unui credincios rob al Său! Cunoscând pe de-a-ntregul pe om, el nu dădea loc nici unei aluzii care putea să rănească sau să atingă pe cineva în orgoliul său. Cu ce formă moale îmbrăca povăţuirile sale! „Tu ia-o mai uşurel!” – cu un astfel de sfat îl întâmpină pe un cunoscut de-al meu care nu reuşise încă să zică nici măcar două cuvinte, şi care îşi însuşise întrucâtva o manieră aspră de adresare faţă de soţia lui.

* Dragostea, pogorământul şi îndelunga răbdare în legătura cu aproapele au fost principalele puncte ale povăţuirilor sale.

Roaba lui Dumnezeu Z. sosi la Părintele cu necazul ei: nora ei fusese necredincioasă bărbatului ei. Părintele Nicolae zărind-o în mulţimea celor veniţi, o invită în casă, se aşeză pe scaun şi după o pauză îi zise: Nu-i despărţi pe ei, că de nu tu vei merge în iad să te munceşti”. Femeia, nemaiputându-se reţine, a plâns, şi pe urmă mult timp păstră în sufletul său lecţia iubirii, dată ei în ostrov. Cu trecerea timpului în familia fiului ei totul se aranja.

* Al doilea dirijor al orchestrei simfonice din Chicago, venind în Petersburg la un turneu de spectacole, ajunse la Stareţ în ostrov şi îi aduse la cunoştinţă temerea sa: în ajunul turneului soţia lui suferise o catastrofă automobilistică, în urma căreia îi muri copilul pe care îl purta în pântece. Această amintire o neliniştea în sufletul ei şi îi aducea gânduri întunecate, cum că în acest fapt trebuie văzut un semn al ne-încuviinţării lui Dumnezeu pentru căsătoria lor. Stareţul îl mângâie pe muzicianul ce venise şi îi spuse că această temere este nefolositoare. În ziua următoare fericitul muzician sună în America, ca să împartă bucuria cu soţia lui. „Eu ştiu totul”, – îi răspunse aceasta de la celălalt capăt al firului. „De unde?” – întrebă dirijorul uluit. „A venit la mine în timpul nopţii, pe când eu dormeam uşor, şi m-a mângâiat cu cuvinte de dragoste şi de îmbărbătare”.

Acest articol a fost publicat în Înşelare, Sfaturi, Soţ/Soţie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sfaturi – Staretul Nicolae de la Zalit

  1. bellucichristi zice:

    sotul are o relatie de 5ani cu o alta femeie. a avut un accident de munca si are amputate 1deget mana dreapta 2 picior stang dar nu intelege mesajul de la dumnezeu.continua relatia avem18ani de cand suntem impreuna si copil de11ani sunt cununata cu el de14ani .acum renunta la noi pt.ea. ce sa fac?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s