Căsătoria timpurie

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006


IX. PROBLEMA SEXUALĂ

21. Căsătoria timpurie

Unii tineri îşi scuză viaţa dezmăţată, zicând: „Dacă ne-am putea însura devreme, ca odinioară, toate ar fi bune. Cum însă nu poţi să aştepţi atât de mult, te mulţumeşti şi cu mai puţin.”

Noi credem că cine nu poate să aştepte şi se înjoseşte cu tot soiul de lucruri necurate şi cu jocuri lipsite de caracter, ar face mai bine să nu se însoare deloc, deoarece nu e un om întreg, ci un bicisnic care nu poate servi de sprijin unei femei şi nu va scoate oameni din copiii lui.

Ar trebui dimpotrivă, să felicităm pe oricine se însoară mai târziu, deoarece a avut prilejul să-şi dovedească puterea de voinţă în luptă cu ispita cea mai puternică şi să devină om. Căsătorii premature nu sunt numai acelea în care flăcăul şi fata nu sunt încă destul de copţi trupeşte, ci mai grabă acelea care au fost săvârşite înainte ca bărbatul să fi făcut proba adevărată a bărbăţiei lui, să fi adus dovada că este în stare să se stăpânească.

În vremurile de demult fetele cereau de la peţitori o faptă eroică sau o lucrare de maestru înainte de a le da mâna. Astăzi din nenorocire, nu. S-ar cuveni însă ca bărbatul să şi-o impună singur şi în loc să se vaite ca un Tândălică, să fie vesel când soarta îi îndeplineşte dorinţa abia după un lung şi greu răstimp de încercare.

„Nu lepăda eroul din sufletul tău”, spune Nietszche şi pune următoarea întrebare celui care râvneşte la căsnicie şi iubire:

„Am o întrebare numai pentru tine, frate. Ca o sondă arunc întrebarea asta în sufletul tău ca să ştiu cât e de adânc. Eşti tânăr şi doreşti să ai nevastă şi copii. Te întreb însă: Eşti tu omul, care să dorească să aibă copii? Eşti tu biruitorul, stăpânul pe sine, cel care porunceşte simţurilor, domn peste virtuţile tale? lată ce te întreb. Sau în dorinţele tale grăieşte animalul? ori nevoia, ori singurătatea? ori animalul cu tine?”

Aş vrea ca biruinţa şi libertatea ta să râvnească la un copil. Trebuie să ridici monumente vii biruinţei şi izbăvirii tale.

Caută să clădeşti mai presus de tine; mai întâi trebuie să fii tu însuţi clădit cu muchiile drepte şi la trup şi la suflet.

Oare eu poruncesc simţurilor mele? Astfel să te întrebi când te apucă dorul şi mulţumeşte Creatorului că ţi-a hărăzit vremuri de ispită spre a te întări în luptă. Să nu crezi că asceza a fost numai în trecut şi prin mănăstiri. Personalitatea într-adevăr liberă şi puternică se dezvoltă numai printr-o disciplină severă şi de bună voie, căci personalitatea înseamnă tocmai dominaţia spiritului asupra naturii. Viaţa personală izvorăşte din puterea artistică a omului care făureşte „bulgărele de ţărână” după idealuri spirituale.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Căsătoria timpurie

  1. Alexandra zice:

    Personal cred ca nu toata lumea se gandeste din tinerete la casatorie doar din lipsa de infranare. Cunosc oameni care din ravna pentru Dumnezeu au adus jertfa toata vartutea tineretii lor daruindu-se vietii de familie si cresterii pruncilor. Si eu mi-as dori sa ma casatoresc curand daca va fi voia Domnului sa cunosc persoana potrivita. Am 21 de ani si cred cu putere in Taina Sfintei Cununii. Chiar de se va casatori un tanar devreme impins de neputinta firii, acest har al Cununiei il va indruma spre virtute. Nu este mai bine sa te casatoresti ca un neputincios decat sa risti sa cazi in pacat ca un erou?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s