Lecturile

Din „Îndrumarea vieţii”
De Dr. Fr. W. Forster
Editura Panaghia 2006

IX. PROBLEMA SEXUALĂ

14. Lecturile

Problema sexuală a dat naştere în ultimul timp unei literaturi foarte bogate; nu se cuvine ca orice om cu năzuinţe serioase să se intereseze de această literatură? La aceasta răspundem: Nu fi jucăria curiozităţii tale! O îndrumare generală ţi-i absolut de ajuns. Tocmai operele de căpetenie asupra problemei sexuale sunt pline de amănunte scârboase cu privire la bolile şi rătăcirile sexuale.

Dar cine-i dator să-şi împuie capul cu toate imaginile acestea dezgustătoare fără vreo nevoie grabnică? Viaţa e aşa de scurtă, timpul aşa de fugarnic, încât ar trebui să fii cu adevărat ceva mai econom cu el: cine mai ajunge astăzi să citească operele marilor îndrumători ai omenirii?

Cine mai citeşte vieţile oamenilor într-adevăr sfinţi, care sunt pline de învăţăminte binefăcătoare, deoarece tratează despre sarcinile cele mai importante ale omului: izbăvirea lui de tirania trupului şi a patimilor? Oare e mai de folos să citeşti în toate amănuntele smintelile unor indivizi degeneraţi, decât să afli viaţa sublimă a Sfântului Vasile cel Mare sau a Sfântului Antonie cel Mare?

Adevărata îndrumare sexuală nu stă în a scormoni toate năzbâtiile ruşinoase ale imboldului sexului şi a cerceta toate procesele materiale pe tărâmul acesta, ci a învăţa din ideile sublime ale spiritului omenesc să biruim într-un stil măreţ viaţa şi iubirea omului muritor cu o libertate suprapământească.

Acest articol a fost publicat în Îndrumarea vieţii, Educaţie, Sexualitate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s