„TEHNICĂ PREVENTIVĂ”

436m.jpg

din “Mama”, de PS Ioan Suciu

S-a inventat acest cuvânt ca să dea o nuanţă superioară acţiunii prin care se evită conceperea. Magica cuvântului este chemată să parfumeze atmosfera de moarte în care azvârle „frauda conjugală”. Se schiţează o explicaţie, o apărare şi o justificare.

Tehnica preventivă care împiedică conceperea ar reprezenta una din formele de subjugare şi stăpânire a puterilor naturii şi de reglare a ei după planurile superioare ale omului, este munca şi reuşita civilizaţiei în a supune minţii omeneşti toate lucrurile naturii.

Nu îngăduie naturii să-şi urmeze cursul, fie din motive de igienă a rasei, fie din motive de apărare a mamei, fie din motive economice, fie din hotărârea de a raţionaliza conceperea şi, prin ea, naşterile. Totuşi, nu renunţi la plăcerea acţiunii a cărui efect îl împiedici printr-o aplicare tehnică, cu scule născocite de mintea omenească.

Se aplică oare acest principiu de netăgăduit aici? Oare puterile naturale, reprezentate acum prin instinctul sexual, sunt aievea subjugate şi disciplinate, în urmă orânduite spre scopuri superioare prin tehnica şi practica anticoncepţională? Nu, nici un dram de stăpânire asupra instinctului şi forţelor naturii nu s-a dobândit aici; nici o lărgire a libertăţii faţă de aceste surde şi violente porniri ale firii nu s-a câştigat. Instinctul a rămas nealterat, viguros, fără margini chiar fără îngrădiri.

Nu instinctul a fost îngrădit, nici violenţa lui alterată, nici exigenţele lui potolite, ci a fost înlăturată o urmare exterioară puterii lui, o urmare hărăzită tocmai să-l îmblânzească, sa-l justifice, să-l spiritualizeze, adică conceperea unei noi vieţi omeneşti. Instinctul sexual rămâne în întreaga lui brutalitate, se impune şi stăpâneşte. Iar mintea subjugată îl slujeşte în acest fel, că-i înlătură măsura, limita şi obiectul pe care natura i l-a fixat: noua viaţă de om.

Rezultatul este tocmai contrariul: dai la o parte frânele naturale ale instinctului, care sunt consecinţele şi împlinirea lui. Nici femeia, nici bărbatul nu mai cunosc perioada de odihnă, de continenţă, de adevărată înfrânare a instinctului pe care o impun lunile din vremea sarcinii şi a lehuziei femeii.

 

Mijloacele anticoncepţionale dau la o parte orice baraj, iar instinctul, simţindu-se stăpân în exigenţe, va deveni o adevărată obsesie, deoarece toată preocuparea, întotdeauna, în momentele intimei întâlniri cade asupra plăcerii instinctului, asupra lui şi asupra felului în care să-i fie înşelat rostul. Nimic nu mai poate opri instinctul de la excese şi de la josnicii. In faţa lui, soţii se comportă cu gestul unei capitulări radicale şi definitive21.

Urmările morale ale fraudei conjugale sunt imense, o adevărată lume de imponderabile pe care, uneori, nu le poţi strânge în formule precise, dialectice. Aci ne mărginim doar la atât: – restul într-un capitol ce va urma, – pretutindeni unde se apără, se afişează şi se propovăduieşte legitimitatea practicii fraudei conjugale şi a mijloacelor „tehnice” şi netehnice anticoncepţionale, „preventive”, se simte o predispoziţie vie la apărarea şi îndreptăţirea avortului22.

 

O predispoziţie născută din temeiurile judecăţii lipsită de vederi dincolo de sensibil şi de imediat. O „logică internă” înfrăţeşte crima cu crimă, omorul cu omor.

Acest articol a fost publicat în Anticoncepţionale, Mama. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s