EVANGHELIA IUBIRII

 0909-ioachim-ana.jpg

din “Mama”, de PS Ioan Suciu

Când Giuseppe  Sarto – Papa Pius X de mai târziu, – a fost ales şi hirotonit episcop, simţi filiala datorie să facă imediat o vizită măicuţii sale. Voi să o surprindă cu harul primit.–  Ce inel frumos mi s-a dăruit, – îi zice arătându-i inelul vlădicesc cu piatra de ametist şi cununa celor douăsprezece cristale de diamant.

– Frumos, fiul meu, – răspunse alba bătrânică. – Dar tu nu l-ai avea, dacă eu nu l-aş avea pe acesta – şi arătă inelul de căsătorie.   

Fiul o cuprinse în braţe şi-şi amestecară lacrimile de bucurie şi recunoştinţă fată de Dumnezeu.

Iubirea omenească consfinţită urmează o lege universală ieşită din esenţa divină: fecunditatea. Iubirea vine de la Dumnezeu şi trebuie să se întoarcă la Dumnezeu, dar nu singură, ci cu spor de viaţă nouă sau sfinţită. Iubirea este organizarea creaturilor spre fecunditate; iubirea omenească este îndreptată spre fecunditatea omenească. Iubirea este lumea în mers, creaţia în creştere, în efortul de biruinţă al vieţii.

O soţie îi scria odată soţului său: „O, cât de sfântă este iubirea noastră!   Ea vine  de  la Dumnezeu  şi  se întoarce  la Dumnezeu ducându-i şi inimile noastre…” şi rodul iubirii: copilul! Iubirea nu se întoarce la Dumnezeu fără copii, fiind o „fărâmă” din Puterea Creatoare împărtăşită omului. Iubirea este puternicul „Să fie!”. Să fie viaţă, care continuă din ultima zi a Creaţiei să primească viaţa ce stăruie între ruine şi morminte.

„A iubi nu înseamnă a ne avea drag unul pe altul, ci a privi împreună în aceeaşi direcţie” (Saint-Exupery), direcţia iubirii familiare care este copilul. Oricare alta este o sterilă, mincinoasă şi ucigătoare halucinaţie. „Orice iubire adevărată îşi are rădăcina aci: să iubeşti un al treilea” (Kierkegaard); în iubirea prieteniei să iubeşti virtutea; în caritate să-L iubeşti pe Dumnezeu; în iubirea conjugală să iubeşti copilul.

Fiecare din aceste iubiri nu este salvată decât prin acel „al treilea”; virtutea, Dumnezeu, copilul. Virtutea îndreptăţeşte iubirea prieteniei, Dumnezeu îndreptăţeşte şi înalţă iubirea carităţii, copilul justifică şi sfinţeşte iubirea conjugală. Iubirea prieteniei nu poate să existe fără de virtute, iubirea carităţii nu poate să existe fără Dumnezeu şi nici iubirea conjugală adevărată nu poate să existe fără copil. Virtutea dă naştere la iubirea prieteniei; Dumnezeu dă naştere la iubirea carităţii: copilul dă naştere la adevărata iubire conjugală.

A iubi înseamnă a accepta să nu mori; a iubi înseamnă a intra în adevărurile vieţii după voia Celui ce a creat viaţa şi legile ei. Iubirea este o consimţire la legea fecundităţii. În fiecare iubire omenească zace o speranţă spre veşnicie. Nici o iubire nu suportă să i se îngrădească această perspectivă. Ea nu vrea orizont în timp, aspiră la eternitate.

Iubirea conjugală aspiră şi mai mult. Cât de frumos accentuează scriitorul A. Bordeaux9: „Souviens-toi que se marier c’est accepter de durer”. Aminteşte-ţi că a te căsători înseamnă a consimţi şi a primi să dăinui. Şi dăinuirea se face prin copil.

Copilul este eternitatea iubirii conjugale.

Iubirea omenească în căsătorie are o dublă fecunditate: una de potenţare a vieţii, alta de multiplicare a vieţii. Viaţa personală a celor doi soţi creşte, îşi înalţă nivelul, se dezvăluie prin iubirea reciprocă: totodată, viaţa omenească se multiplică: o nouă icoană a lui Dumnezeu îşi face loc pe pământ.

Fecunditatea spiritului şi fecunditatea trupului sunt rosturile în trup şi peste trup ale iubirii în taina căsătoriei. Cine stăvileşte această fecunditate se împotriveşte planurilor Creatorului când a creat iubirea şi a sfinţit-o binecuvântând convieţuirea bărbatului şi a femeii: CREŞTEŢI ŞI VÂ ÎNMULŢIŢI.

„Creşteţi…”, căci fiecare iubire legitimă şi după fire este un spor de viaţă, o voinţă de curăţie, o sforţare de spiritualizare, o revărsare de flăcări şi binefaceri în favoarea dragostei.

„Şi vă înmulţiţi,..”, deoarece iubirea soţiei şi a soţului se mărturiseşte, se cimentează şi se întruchipează în copil: „Nuptiarum quippe fructus homines sunt” întăreşte sfântul Augustin, Rodurile căsătoriilor sunt oamenii10.

Iubirea conjugală este dorinţa de a se depăşi în muncă şi în timp, de a crea o icoană vie a reuşitei năzuinţei lor, de a trece peste graniţele individuale, de a-şi dovedi că într-adevăr viaţa creşte şi se înmulţeşte prin iubirea lor de soţi. Şi, astfel, apare copilul, mic şi totuşi uriaş rezumat al trudei lor, al iubirii lor, sinteză a două inimi, a două puteri de viaţă, a două voinţe de depăşire de sine, de matură şi voită abandonare în suflarea de viaţă, care mână constelaţiile şi lucrează la fecunditatea acestei iubiri.

Adesea teologii s-au complăcut în asemănarea iubirii conjugale împlinite cu Sfânta Treime, a cărei miniatură se arăta a fi.
Tot aşa cum Spiritul Sfânt este iubirea substanţială care izvorăşte din Tatăl şi din Fiul ca dintr-un singur izvor, aşa şi copilul, această cristalizare a iubirii, izvorăşte din tată şi mamă ca dintr-un singur izvor, „şi vor fi doi într-un trup”. Deoarece iubirea între soţi este nelimitată şi necalculată, aşa cum este firea iubirii, nu se poate arăta decât printr-un număr tot mai mare de copii, mărturisire neîntreruptă a unei neîntrerupte iubiri fecunde.

Aşa se arată iubirea omenească fără jurisconsulţi, fără contabili şi fără statistici, nu din fuiorul visărilor romantice şi a reveriilor adolescente, ci din conştiinţa omenească şi lumina creştinească. Această „Evanghelie a iubirii” este cuprinsă atât de expresiv în versul popular:
Giuru (jur n.n.) pe mândrul soare
Ce sfârşit nu are
Că eu vreau să-mi fii
Mamă la copii!

Acest articol a fost publicat în Mama. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s