INTRODUCERE

 436m.jpg

din “Mama”, de PS Ioan Suciu

Aceste pagini sunt scrise cu inimă de fiu şi cu suflet de preot. Ceea ce este mai plăcut şi mai frumos în ele am scris cu gândul la Preasfânta Fecioară şi la Mama mea; tot ceea ce este adevărat şi tare, am scris cu gândul la Cuvântul lui Dumnezeu şi la Neamul meu.

Într-o lume în care făţărnicia pare cea mai comună „artă decorativă”, dăruiesc lumina unor adevăruri ascunse în cărţile pentru Academii şi specialişti, adevăruri greu de purtat din pricina gârboveniei noastre morale, care ne face să suportăm abia-abia remediile, dar plină de promisiuni de viaţă pentru acei ce-şi împletesc cărarea faptelor din razele lor de lumină.

Cartea poartă titlul „MAMA”, însă nu se adresează numai mamelor, ci şi taţilor, bărbaţilor legaţi în legământul sfintei căsătorii. E o carte pentru toţi acei ajunşi la maturitate, care au o răspundere în urzeala destinului vremelnic şi spiritual al neamului, Nu ne putem închipui o orânduire morală şi socială, un plan şi o concepţie de viaţă din care să lipsească o „filosofie” asupra femeii.

Cartea „MAMA” este un fragment din această „filosofie” asupra femeii, un crâmpei dintr-o viziune a minţii şi a credinţei care răspunde celei mai arzătoare nevoi a ceasului. Dincolo de morminte, de miile şi miile de morminte şi Biserica şi Neamul îşi caută leagănele; dincolo de scrâşnirile din dinţi ale urii şi pizmei, caută iubirea şi devotamentul carităţii; dincolo de suferinţa şi sforţarea pentru moarte, caută jertfa pentru reuşita şi înălţarea vieţii; peste colinele egoismului de cruzime şi de gheaţă căutăm cu toţii zori de înfrăţire şi blândeţe, căutăm o mână alinătoare peste atâtea răni şi o prezenţă care să descânte o lume ce se zbate sub hipnoza unei vrăji negre.

Mama ne apare în această clipă femeia dincolo de trup şi sânge, cu nimbul pe care Dumnezeu i l-a aşezat pe frunte şi l-a întărit veacurile. Mama este femeia care ne trebuie acum. Iar cartea este un strigăt şi un apel. Un apel la zestrea ei spirituală, la menirea ei religioasă, socială şi vitală. Dar este şi un strigăt plin de jale, căci cimitirele se revarsă. Ele vin în case, iar mormintele fără cruci, cu glia neamestecată cu cenuşa de balsam a tămâiei şi-a smirnei, se pierd printre muşuroaiele grădinii, sub ţelină.

Moartea a trecut pragul caselor, zona cimitirului s-a întins departe de tot şi s-a făcut vecină cu ogorul vieţii. Moartea a intrat în iatacul vieţii, moartea s-a ascuns în atâtea mame încredinţate de Dumnezeu cu biruinţa vieţii; morminte s-au făcut pântecele multor femei… Iată de ce cartea este un strigăt, Căci moartea nu-i o simplă moarte, ci caută să devină o sinucidere colectivă, un asasinat acceptat de-o lume oropsită şi aplaudat de o masă de oameni corupţi.

Nu poţi să priveşti cum seacă fântânile vieţii şi să vezi, în loc de râuri argintii care curg, lacuri moarte, iezere stinse care umplu viaţa noastră şi în care soarele însuşi refuză să se mai oglindească, într-atâta s-au făcut cuibare de blesteme.

Atunci trebuie să ne spunem că viaţa, mai mult decât pâinea bună, o asigură Mamele bune, că, pe lângă teama de moarte pe care o alungăm cu tinereţea inimii, trebuie să izbândim asupra fricii de a trăi, izbândă pe care o dobândim prin maternitatea femeilor vrednice.

Lupta ce se dă în jurul FEMEII-MAMĂ este hotărâtoare; luptă ce cuprinde toate valorile izvorâte din ursita ei plină de slavă. După eroismul în moarte, ne trebuie eroismul în viaţă şi pentru viaţă; după eroismul în jurul luptei cu arma, ne trebuie eroismul iubirii din jurul leagănelor şi-a durerilor.

Este ceasul în care inima FEMEII trebuie să cânte mai curat şi mai frumos; ceasul în care, în mijlocul mormintelor şi-a umbrei morţii, făptura ei întreagă, într-o încordare unică în istorie, trebuie să rostească vieţii omeneşti un cuvânt de mângâiere şi să dea nădejdii noastre un loc sfânt de popas:

„Primesc să colaborez spre reuşita vieţii cu Dumnezeu a toate Creatorul!”

La praznicul Adormirii Maicii Domnului – 1944.

Episcop Ioan Suciu
Mama  

Acest articol a fost publicat în Mama. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s