PREFAŢĂ LA EDIŢIA A TREIA

 436m.jpg

din “Mama”, de PS Ioan Suciu

Episcopul Ioan Suciu nu putea să găsească un subiect mai minunat, mai înălţător, mai util, mai actual decât acesta cuprins în cartea de faţă, pe care şi-a intitulat-o simplu: „MAMA”.

Mama! Când rostim acest cuvânt, inima ne este învăluită de bucurie, de pace, de încredere, de linişte în împrejurări dificile, de iubire…
Mama! Cine e cu tine, cine te ascultă, cine te iubeşte, e fericit. Ca o mamă să poată da această fericire copiilor ei, este necesară însă trăirea din partea sa a virtuţilor creştine. Avem nevoie de aceste mame azi, chiar mai mult decât înainte cu peste o jumătate de secol, când a fost scrisă cartea.

În Introducere, autorul ne şi precizează: „Mama este femeia care ne trebuie acum. Iar cartea este un strigăt şi un apel. Un apel la zestrea ei spirituală, la menirea ei religioasă, socială şi vitală ‘un strigăt împotriva morţii ce creşte, creşte… în ţara noastră, în neamul    nostru,    prin    omorârea    de    prunci,    situaţie    mai  cutremurătoare chiar decât ce a uciderii pruncilor pe timpul lui Irod. Acolo mamele purtau jalea pierderii copilului, nu vina omorului…

Citind cu atenţie cartea „Mama”, trăieşti bucuria unică şi de nedescris a femeilor-mame ce-şi îndeplinesc în spirit creştin menirea lor de colaboratoare a planului lui Dumnezeu-Creatorul, de înmulţire şi dăinuire a neamului omenesc. De asemenea, este accentuată frumuseţea şi importanţa „maternităţii spirituale” a celor consacrate, care renunţă la maternitatea după trup, pentru Dumnezeu, spre a fi mame a nenumăraţi prunci spirituali.

În acelaşi timp însă, cartea te face să înţelegi păcatul grav, urmările lui catastrofale asupra mamelor (dacă pot fi numite cu acest nume) care îşi ucid copiii, şi încă cu metode din cele mai criminale, situându-se prin aceasta mai jos decât chiar animalul.

Cartea „Mama” este menită să înveţe împotriva răului; să încurajeze îndeplinirea sfintei îndatoriri de mamă.

„Este ceasul – spune Episcopul Ioan Suciu – în care inima femeii trebuie sa cânte mai curat şi mai frumos; ceasul în care (…) făptura ei întreagă. într-o încordare unică în istorie, trebuie să rostească vieţii omeneşti un cuvânt de mângâiere şi să dea nădejdii noastre un loc sfânt de popas: „Primesc să colaborez spre reuşita vieţii cu Dumnezeu a toate Creatorul!”

Orice femeie să nu uite nici o clipă că modelul ei de urmat este Preacurata Fecioară Maria; Ea învaţă, întăreşte, mângâie, căci Ea este Cea mai autentică Mamă, între toate mamele pământului.

Cartea „Mama”, scrisă pentru noi de inegalabilul nostru păstor sufletesc Episcop Ioan Suciu, devenit Martir al Bisericii şi Neamului românesc, ca şi al tuturor, nu ar trebui să lipsească, mai cu seama azi. din căminul nici unei femei. O recomandăm cu căldură, cu convingerea că ea va revărsa asupra noastră, prin Episcopul Ioan Suciu, toată binecuvântările cereşti.
Cluj-Napoca, 27 iunie 2002.

Acest articol a fost publicat în Mama. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s