Sfântul Chiril Fileotul

Din „Căsătoria , cale  spre sfinţenie”
Ed. Sophia 2001


2 Decembrie
Grecia, sec. XI

    La vârsta de douăzeci de ani, Chiril s-a făcut părtaş căsniciei cu o femeie chibzuită şi evlavioasă, care i-a devenit ajutătoare şi împreună-lucrătoare plină de râvnă, vitează însoţitoare pe calea virtuţii. Amândoi era într-un gând şi afierosiţi aceleiaşi vieţuiri, îndemnându-se unul pe altul în ţinerea poruncilor lui Dumnezeu.

    După ce li s-au născut doi copii, Chiril s-a înţeles cu soţia sa să ducă o viaţă de înfrânare, spre sa se putea dărui mai desăvârşit postului şi rugăciunii. Ei şi-au preschimbat casa în mănăstire, şi în mijlocul lumii acesteia trăiau precum cei din mănăstiri.

Milostenia era cea mai mare bucurie a lui Chiril şi, plin de mulţumire, cerceta bisericile şi locurile sfinte. Se prefăcea nebun, spre a-şi ascunde virtutea. Nici un rău nu era în stare să clintească liniştea minunatului său suflet.

Harul Domnului sălăşluia pururea în el, dăruindu-i multe daruri duhovniceşti, pe care le folosea spre a uşura poverile fraţilor săi. Ţinea în ascuns în el un ocean de dragoste şi bucurie care-l făcea neobosit în împlinirea necontenită a unor mari nevoinţe ascetice. Ispitele i se făceau prilejuri de învinovăţire de sine şi cunoaştere de sine, ceea ce-l ducea la o mai mare cunoştinţă de Dumnezeu şi părtăşie cu Dumnezeu. Unul din semnele nepătimirii sale erau lacrimile ce îi curgeau din ochi, un dar al strădaniilor sale de a-şi omorî patimile.

Ucenicii adunaţi în jurul lui spre a-i asculta înţeleptele cuvinte se foloseau încă mai mult de pilda vieţuirii sale. Lipsit de podoabe ritoriceşti, graiul său era simplu, râvnitor şi plin de har. Chiar când trecuse de nouăzeci de ani, fiind bolnav şi slăbit nu înceta nevoinţele. Vreme de şaizeci de ani şi-a păstrat neclintit vieţuirea şi cugetarea ascetică, făcându-se multora călăuză pe calea mântuirii.

Se pare ca fiul lui Chiril a îmbrăcat haina monahală a tatălui său şi a urmat pilda faptelor sale bune cu aceeaşi râvnă.

Acest articol a fost publicat în Sfinţi căsătoriţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s