Ce trebuie să ştie soţul despre soţie

Preluat de AICI
1 Petru 3:7 arată că trebuie să te porţi cu înţelepciune cu soţia ta. Sunt anumite lucruri care ar trebui să le ştii despre ea. Nu poţi să-i împlineşti nevoile dacă nu i le cunoşti.Gen.3:16 – Nu trăim într-o lume ideală. Avem un Dumnezeu ideal, un Domn ideal, o evanghelie ideală, o biblie ideală dar nu trăim într-o lume ideală. Lucrurile nu sunt aşa cum ar trebui să fie, cum a intenţionat Dumnezeu să fie. Căderea omului a schimbat lucrurile. Suntem creaturi căzute. Trebuie să acceptăm lucrurile aşa cum sunt. Trebuie să accepţi soţia aşa cum este. Nu după cum crezi că ar trebui să fie, ci aşa cum este. După cădere Dumnezeu arată trei lucruri care se vor întâmpla femeii:
F.1. Femeia este mult mai emotivă decât bărbatul

Ea este mult mai uşor de rănit sufleteşte decât bărbatul. Soţia trebuie protejată.

Ea nu ar trebui să se îngrijească de situaţia financiară a familiei. Bărbatul trebuie să ducă aceste poveri. Ea poate să-l ajute în disciplinarea copiilor, sau altele. Bărbatul nu are voie să lase responsabilităţile familiei în seama femeii. Bărbatul nu are voie să se scuze că-i ocupat cu lucrarea Domnului şi să-i zică nevestei să se ocupe ea de toate lucrurile casei. Nu este sănătos aşa.

Nu trebuie să spui soţiei tale toate problemele din Biserică. Nu-ţi împovăra nevasta cu problemele tale. E ca şi cum ai veni acasă ca să vomiţi. Nu-i umple şi ei capul. Nu te smiorcăi acasă. Fii bărbat. Cară-ţi singur povara, şi ţine-ţi casa dulce, fereşte-o de problemele din lucrare. Soţia ar avea griji în plus. Familia trebuie să fie colţişorul de rai unde să-ţi găseşti liniştea şi buna dispoziţie. Dacă vrei să fi tratat ca un prinţ, poartă-te cu nevasta ta ca şi cu o prinţesă.

Cânt.Cânt.1:2 – Femeile sunt mult mai romantice decât bărbaţii.

Primul lucru care dispare dintr-o căsnicie este romantismul. La început este foarte romantic dar mai târziu se răceşte. Bărbatul nu mai e romantic, însă femeia rămâne în continuare romantică. Ascultaţi, dacă vreţi să ştiţi ce doresc soţiile voastre să audă, citiţi „Cântarea Cântărilor” şi învăţaţi să le spuneţi aceste lucruri. Admiră-i ochii, gâtul şi apoi lucrurile devin foarte intime. Soţia ta trebuie să ştie de la tine că ea întotdeauna te stârneşte la dragoste. Femeilor le place să le spui aceste lucruri şi nu se satură să le audă la un an, la zece ani, la douăzeci de ani, la patru zeci de ani. Soţia rămâne pentru totdeauna romantică. Faptul că tu îi arăţi ei că o placi, îi dă ei un sentiment de siguranţă în căsnicie. Asta o face pe ea să simtă că-şi îndeplineşte bine datoria, că în ochii tăi ea încă este cea mai frumoasă. Poate cu trecerea timpului, după naşterea câtorva copii ea se va „rotunji puţin” dar încă trebuie să-i spui că o iubeşti, că fără ea nu şti ce te-ai face, că o adori şi o apreciezi. Bărbaţii, în general, nu au nevoie să audă astfel de lucruri. Le place să audă „te iubesc” dar pot trăi şi fără aceste declaraţii de dragoste. Femeile nu pot trăi fără aceste declaraţii de dragoste, se simt frustrate fără ele. Dacă bărbatul împlineşte aceste nevoi romantice soţiei lui şi soţia va împlinii nevoile bărbatului.

F.2. Despre sarcina femeii şi naştere (Gen 3:16)

Femeia trebuie să accepte această însărcinare de la Dumnezeu.

Tu ca soţ trebuie să înţelegi ce implică naşterea unui copil pentru femeie, să vezi ce simte ea vizavi de acest lucru. E mult mai bine pentru familie să stai să discuţi aceste lucruri cu soţia. Sunt convins că sunt familii în care aceste lucruri nu sunt discutate. Femeia naşte copiii cu durere. Dorinţa ei se ţine după tine. Bărbatul, omul lui Dumnezeu îşi centrează atenţia în lucrarea lui Dumnezeu şi asta îl împlineşte. (Aici discutăm despre cum să te porţi cu soţia ta cu înţelepciune.) Dorinţa femeii este centrată asupra bărbatului ei. Tu însemni mai mult pentru soţia ta decât înseamnă ea pentru tine. Ea te preţuieşte mult mai mult pe tine decât o vei putea preţui tu pe ea. Trebuie să ţii minte acest lucru. Trupul femeii satisface bărbatul. Trupul bărbatului nu este destul pentru a satisface pe femeie. Ce a făcut Hristos pentru Biserică? S-a dat pe Sine. Soţul trebuie să iubească soţia cum a iubit Hristos Biserica. Dorinţa soţiei se ţine după soţ. Adică responsabilitatea lui e doar să-şi dea trupul soţiei lui pentru a-i satisface plăcerile sexuale? Asta rezolvă totul? Asta împlineşte dorinţa ei? Nu! Soţia ta nu-ţi doreşte doar trupul, ci te vrea pe tine. Dorinţa ei se ţine după tine. Vrea să vadă că tu eşti gata să i te dai ei. Să fii bun cu ea chiar şi atunci când nu ai motive să arăţi bunătate faţă de ea. Să-ţi faci timp pentru ea, să-i arăţi dragoste, afecţiune, s-o săruţi, s-o îmbrăţişezi, să-i spui că o iubeşti şi că e singura femeie din viaţa ta, să-i spui că ea este cel mai de preţ lucru de care ai avut parte în afară de Hristos.

F.3. „el va stăpâni peste tine”

Când va stăpâni bărbatul peste femeie? Când vor avea loc lucrurile discutate mai devreme. Femeile sunt mai emotive decât bărbaţii, sunt mai temătoare.

De exemplu: Te găseşti într-un oraş, nu cunoşti pe nimeni acolo, nu ai locuinţă, nu ai serviciu şi mergi şi spui soţiei: „Dumnezeu m-a chemat aici” Ea zice: „Unde o să stăm, ce o să mâncăm?” Tu zici: „Dumnezeu se va îngriji de noi”. Ascultă-mă, ce vezi tu prin credinţă şi ca o aventură cu Dumnezeu, soţia poate vedea ca o ameninţare pentru siguranţa familiei. Capul tău este Hristos. Eşti sigur, eşti bazat pe El. Capul soţiei tale eşti tu. Siguranţa ei se află în tine aşa cum tu ai siguranţa în Hristos.

Alt exemplu: Un tânăr predicator merge cu soţia lui într-un oraş. El zice: „Aici m-a chemat Dumnezeu!” şi apoi falimentează. Merge în alt oraş şi povestea se repetă, apoi în alt oraş şi iarăşi aceeaşi poveste. Soţia îşi pierde încrederea în soţ. Multe din despărţiri se datorează faptului că soţia nu se simte în siguranţă lângă soţul ei.

Centrul atenţiei tale ca lucrător este lucrarea lui Dumnezeu. Centrul atenţiei soţiei tale eşti tu. Dacă mereu vii acasă ursuz ce-o să creadă ea despre lucrarea lui Dumnezeu? O să creadă că lucrarea lui Dumnezeu nu-i lucru bun, şi se va împotrivi lucrării, nu va iubi lucrarea. Să ai grijă să nu faci o imagine rea lui Dumnezeu în ochii familiei tale.

Efeseni 5:18; Galateni 5:22 – Omul lui Dumnezeu nu trebuie să lucreze în fire, ci trebuie să aibă roada duhului. Roada duhului e pentru ceilalţi, nu e pentru tine. Dacă eu sunt plin de duhul, soţia mea va primi de la mine roada duhului: dragostea, bucuria, pacea, îndelungă răbdare, bunătate… Isus nu a murit ca să trăiesc eu mai bine, să mă simt mai bine. De multe ori roada duhului este dată ca învăţătură ca şi cum creştinul ar trebui să se simtă mai bine, să-i meargă mai bine. Nu astea sunt dovada existenţei roadei duhului.

Omul lui Dumnezeu trebuie să fie plin de Duh Sfânt şi, din Duhul Domnului, soţia va primi dragoste, bucurie, pace …

Gen.16:1-5 – Sara l-a convins pe Avraam să facă un copil cu Agar. Sara nu a trebuit să insiste prea mult la Avram şi Avram a intrat la Agar. Lucrul acesta nu a ieşit cu bine. Mai târziu Sara vine şi se plânge lui Avraam, zicând: „Batjocura să cadă asupra ta Avraame!” Dar cine l-a pus să facă asta? Ea l-a pus. Dar a cui responsabilitate era să n-o facă? A lui Avraam.

Atenţie, câteodată nevasta ta te va pune să faci lucruri neînţelepte dar ele intră sub responsabilitatea ta. Unul din motivele pentru care Dumnezeu l-a certat pe Adam a fost că a ascultat de glasul nevestei sale. Uneori, soţia are idei bune dar câteodată nu sunt chiar aşa de bune. Totuşi, indiferent din care parte vine ideea, bună sau rea, responsabilitatea este a soţului.

Gen.18 – Avraam primeşte musafiri şi vrea să-i hrănească. El merge la ea în cort, îi spune ce şi cât să gătească şi repede, iar Sara face ce zice Avraam. Avraam poate fi luat ca exemplu de om al lui Dumnezeu. Sara de asemenea este exemplu de femeie evlavioasă. Musafirii vin pe neaşteptate, în căldura zilei, Avraam bagă capul în bucătărie şi-i spune Sarei ce să facă, din ce să facă, şi cât să facă şi apoi să se grăbească. Avraam nu primeşte nici o tigaie în cap!

Gen.19:1-3 – Îngerii se duc în casa lui Lot. Lot este imaginea creştinului carnal, firesc, omul care a părăsit altarul lui Dumnezeu şi pe omul lui Dumnezeu şi se duce să locuiască în Sodoma. Vin îngerii la Lot, el îi invită să mănânce. Cine face pâinea? Cine-şi pune şorţul şi-şi suflecă mânecile? Lot. Ce fel de oameni creşteau în Sodoma? Sodomiţi. De ce au crescut sodomiţi în Sodoma? Pentru că bărbaţii fac muncă de femeie. Doamna Lot era la plimbare în timp ce Lot se ocupa de treburile casei. Dumnezeu dispreţuieşte o balanţă greşită. E bine să ai părtăşie cu soţia ta, ajutând-o la unele lucruri de femeie dar să nu preiei tu munca ei în totalitate. Dumnezeu nu suportă schimbarea rolurilor. Dumnezeu nu vrea ca tăticul să aibă grijă de casă şi mămica să meargă la serviciu. Aşa nu e drept.

mai mult: AICI

Acest articol a fost publicat în Familie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ce trebuie să ştie soţul despre soţie

  1. De ce ne trimite linkul din josul articolului catre un site baptist? Prezenta icoanelor si a citatelor din sfinti ma face sa cred ca blogul dvs. e ortodox…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s