Evadăm în voluptatea sexului pentru a evita pasiunea iubirii adevărate

MANUAL DE IUBIRE-Firea dragostei
Părintele Filothei Faros

Editura Egumenita

Dragostea trupească autonomizată împotriva dragostei adevărate

Prin omorârea sentimentelor pentru a deveni mai capabili din punct de vedere erotic şi folosirea dragostei trupeşti autonomizate şi a senzualismului pentru a masca adevărata sensibilitate care ne este proprie, am castrat dragostea, făcând-o insipidă şi fără de pasiune. Sărăcirea dragostei a fost determinată şi accentuată de mijloacele de informare în masă. Cărţile despre Cum să faci sex şi Cum să ai parte de dragoste, care inundă piaţa, au toate ca element comun hipersimplificarea şi aplatizarea iubirii şi a sexului, pe care le tratează ca pe o combinaţie între învăţarea tenisului şi efortul de asigurare a unei vieţi sigure din punct de vedere material. Astfel, instrumentarea accentuată a sexului îl devitalizează şi pe acesta, iar dragostea însăşi ajunge să fie desconsiderată, ceea ce va conduce la dezumanizarea atât a sexului cât şi a iubirii.

Sexul sau dragostea trupească s-a devitalizat întrucât s-a autonomizat. În realitate, am întors sexul împotriva dragostei, folosindu-ne de el pentru a evita angoasa pe care o creează multitudinea faţetelor iubirii adevărate, iubire ce este chemată să pătrundă tot mai adânc în intimitatea sufletului celui îndrăgostit, nefiind limitată de nimic convenţional. În discuţiile „progresiste” despre dragostea trupească autonomizată, în special în cele în care e apărată libertatea ei în faţa oricărei cenzuri, se susţine adesea că societatea însăşi are nevoie de această libertate de expresie în dragoste. Ceea ce se descoperă însă dincolo de aspectele pur exterioare ale problemei, fapt care reiese cu prisosinţă din literatura, teatrul, precum şi din cercetarea „ştiinţifică” contemporană, este exact contrariul.

Încercăm să scăpăm de dragoste folosindu-ne de sex ca de un mijloc al acestei evadări. Dragostea trupească autonomizată este cel mai la îndemână narcotic, putând şterge din mintea noastră toate acele consideraţii (tradiţionale) despre dragoste care ne-ar putea crea nelinişti. Cu cât ne preocupăm mai insistent de dragostea trupească autonomă, cu atât mai mult o mutilăm şi o devitalizăm. Evadăm în voluptatea sexului pentru a evita pasiunea iubirii adevărate.

Acest articol a fost publicat în Manual de iubire. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s