Plăcerea şi moartea, lupta şi bucuria, nelinişta şi minunea naşterii, sunt ţesătura şi beteala din care este ţesută pânza dragostei umane

MANUAL DE IUBIRE-Firea dragostei
Părintele Filothei Faros
Editura Egumenita


Dragostea şi moartea
Unul dintre paradoxurile dragostei este faptul că o întăreşte apropierea morţii, având în acelaşi timp şi o presimţire accentuată a acesteia. Să ne reamintim că săgeţile pe care le folosea Eros erau înzestrate cu vârfuri dătătoare de viaţă, cu care străpungea pieptul îngheţat al pământului pentru ca suprafaţa pustie să poată răsădi verdeaţa plină de seva vieţii; în acelaşi timp ele erau şi otrăvite. Se pot întrezări încă de aici acele elementele născătoare de nelinişte ale dragostei umane, întrucât săgeţile pe care le arunca Eros străpungeau „atât inimile tari cât şi cele simple, pentru a le omorî sau poate a le vindeca, după cum era cazul” .

Plăcerea şi moartea, lupta şi bucuria, nelinişta şi minunea naşterii, sunt ţesătura şi beteala din care este ţesută pânza dragostei umane.
Iubirea „picioarele le taie zeilor şi oamenilor, ea este cea care încovoaie în piepturi inima, ştergând orice reţinere din mintea lor” . Aşa scria Hesiod în Theogonia, în acea epocă deosebit de creatoare (750 î.Hr.), când în Elada (Grecia antică) exista plămada ce urma să ducă la apariţia oraşelor-cetăţi, dând naştere unui om nou, a cunoaşterii de sine şi a faptelor măreţe. Marea putere a cugetului se întreţese acum cu puterea dragostei pentru a putea crea. Oare în ce chip s-ar fi putut spune mai bine că naşterea însăşi a formelor vieţii din haos, precum şi suflarea dătătoare de viaţă dăruită omului, au nevoie de puterea pe care o aduce pasiunea ce transcende raţiunea şi orice plan?
Acest articol a fost publicat în Manual de iubire. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s