Pentru că în urma tuturor succeselor sau insucceselor din viaţă, rămân acestea trei: Biserica, Neamul şi Familia

Din ZIARUL LUMINA – Absolvenţii din Iaşi au primit binecuvântare arhierească
Marti, 24 Iunie 2008

Aproape 5.000 de absolvenţi ai Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ şi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ din Iaşi au primit, duminică seara, binecuvântarea din partea Mitropolitului Moldovei şi Bucovinei, Înalt Preasfinţitul Teofan, şi a Episcopului Romano-Catolic de Iaşi, Preasfinţitul Petru Gherghel Momentul a avut loc în cadrul manifestărilor dedicate Zilei Absolventului

Momentul de binecuvântare a avut loc după slujba de mulţumire oficiată pe un podium special amenajat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, la poarta Mitropoliei, în mijlocul tinerilor. După rostirea în cor a rugăciunii „Tatăl nostru“, IPS Părinte Mitropolit Teofan a adresat câteva gânduri absolvenţilor:

„De două săptămâni încoace, nu încetez a admira o imagine de la fereastra chiliei din Reşedinţa mitropolitană. Aproape la orice oră din zi, câţiva tineri aşteaptă la rând pentru a se închina la sfintele moaşte ale Cuvioasei Parascheva. Pentru mine, această imagine este foarte reconfortantă din punct de vedere sufletesc, pentru că iau aminte la faptul că voi, tinerii, nu vă sprijiniţi doar pe propriile dumneavostră forţe, ci aveţi capacitatea lăuntrică de-a privi spre Cer. După ce aţi parcurs o etapă din viaţă, aţi venit să-i mulţumiţi Sfintei Cuvioase Parascheva pentru că aţi ajuns în acest moment. Aţi finalizat studiile universitare şi veţi merge în viaţă. Veţi forma o familie, cei care nu aţi format-o deja, vă veţi căuta un loc de muncă, cei care nu-l aveţi deja, veţi pătrunde, aşadar, în inima vieţii. Privind la dumneavostră, vă văd puternici, vă intuiesc inteligenţa, sunteţi entuziaşti şi foarte bine pregătiţi din punct de vedere profesional. Iată arme cu care porniţi la luptă.“

Biserica, Neamul şi Familia

„Cum veţi mânui aceste arme? Le veţi considera ca o consecinţă a propriilor voastre eforturi exclusiv, ca un ajutor din partea părinţilor sau al domnilor profesori sau le veţi considera pe acestea şi ca un dar al lui Dumnezeu? Veţi merge cu aceste arme în viaţă, le veţi considera ca arme ale lui Dumnezeu sau veţi avea o viaţă ca şi cum Dumnezeu nu ar exista? Iată o întrebare la care viaţa voastră, curată, de tineri, este chemată să răspundă. Îl rog pe Dumnezeu să ne dea tuturor trei lucruri: credinţă puternică în mila Lui, ataşament faţă de valorile neamului şi o familie binecuvântată. Pentru că în urma tuturor succeselor sau insucceselor din viaţă, rămân acestea trei: Biserica, Neamul şi Familia“.

Întrucât printre absolvenţii celor două universităţi sunt şi tineri de confesiune romano-catolică, din cadrul Universităţii „Cuza“ făcând parte chiar şi Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la eveniment s-a aflat şi PS Petru Gherghel care a rostit câteva cuvinte: „Ne asociem la rugăciunile Întâistătătorului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei şi ale vieţuitorilor Bisericii Ortodoxe din acest binecuvântat oraş, îndreptăm cu multă bucurie şi lauda noastră creştinească, iubire şi rugăciuni către ceruri, de milostivire a Maicii Domnului şi a sfinţilor noştri protectori, într-un chip deosebit aici a Sfintei noastre Parascheva, pentru voi, dragi tineri şi tinere, dragi absolvenţi, care sunteţi speranţa şi bucuria unui popor ce doreşte din suflet un viitor mai bun şi mai fericit. Ne bucurăm să exprimăm iubirea şi speranţa noastră că, având mereu în suflet credinţa moştenită din părinţi şi ştiinţa dobândită în anii de studii, veţi răspândi în lume, oriunde veţi merge, flacăra iubirii şi a solidarităţii, veţi răspândi binele şi pacea“, a spus PS Petru Gherghel. (Narcisa BALABAN)

Acest articol a fost publicat în Biserica, Familie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s