Războiul sexelor

Pr Simeon Banica Sica

Razboiul sexelor

Suceava 2003

Pt a asculta sau download Aici sau Aici

Preiau de pe Dulce Casa si un rezumat al Conferintei

Am ascultat astazi conferinta „Razboiul sexelor- o forma a postmodernismului” de pr. Simeon Banica Sica, paroh in localitatea Viziru, judetul Braila.

Conferinta a avut loc in februarie 2003 la Suceava, si se gaseste in format audio, in mai multe parti. Mi-a placut foarte mult, parintele isi argumenteaza ideile clar si coerent, in plus are un discurs placut si atractiv. Aveti mai jos un rezumat al partilor, sunt foarte multe idei si sugestii practice- merita ascultata.

Prima parte- parintele face o precizare de termeni, explicand intai diferenta dintre credinta si incredintare : „Dumnezeu este o persoana cu care intram in relatie, si nu idee pe care trebuie sa o demonstram”. Apoi intra un pic in istoria lumii, explicand ce este dreapta credinta ortodoxa, si care este diferenta dintre aceasta si catolicism si neoprotestantism. Apoi vorbeste despre ce inseamna ca omul este barbat si femeie, dupa chipul lui Dumnezeu, si explica ce s-a intamplat cu acestia la cadere. Dumnezeu a pus intre barbat si femeie complementaritate, dar pacatul ii aseaza in ostilitate.

Partea a doua- vorbeste de perioada matriarhala, marcata de senzitiv, de viu, de sensibilitate. Urmeaza perioada patriarhala, marcata de idei, de intelect, perioada in care vine si Mantuitorul Hristos, aduce Evanghelia, si restaureaza omul. Nu mai exista barbat si femeie, ci ei sunt una in Hristos- se reface armonia dintre sexe. Dupa perioada Sinoadelor Ecumenice incepe clacarea, ajungandu-se in ziua de azi la credinta in adevarurile stiintifice. In perioada moderna ia nastere si miscarea feminista, care incearca promovarea femeii si impunerea egalitatii femeii cu barbatul, idee care porneste de la premise gresite si duce la concurenta distructiva intre barbat si femeie. Din dorinta de a da dreptul femeii in societate a rezultat razboiul intre sexe, in incercarea de a afirma cine este mai bun, barbatul sau femeia. Parintele pledeaza pentru reintoarcerea femeii la feminitate, la implinirea femeii in locul dat ei de Dumnezeu, adica de sotie si mama ( „o femeie in productie inseamna o mama lipsa si o sotie lipsa”), si explica consecintele ideilor feministe asupra familiei in societatea actuala.

Partea a 3 a –vorbeste despre modul in care barbatul si femeia pot ajunge la asemanarea cu Dumnezeu, prin daruire. Razboiul intre sexe- in loc ca fiecare sa-si ia crucea si sa se rastigneasca pe sine in casatorie, se rastignesc unul pe altul.
Urmeaza raspunsuri la diferite intrebari (despre incompatibilitatea canonica la casatorie, despre armonia sexuala in casatorie)

Partea a 4 a- despre femeia ca sotie si mama si obligatiile financiare ( este foarte interesant si argumentat raspunsul, bazat pe trasaturile barbatului si ale femeii ), despre femeia care este obligata sa munceasca fiindca barbatul nu si-a asumat obligatia de a intretine familia, despre „barbatul este slava lui Dumnezeu, si femeia slava barbatului”(explicarea versetului), cum se pastreaza harul intr-o relatie, despre relatia intre tineri inainte de casatorie, despre cum redobandim iubirea in casatorie, despre cum sa te hotarasti intre calugarie si casatorie

Partea a5 a – daca o fata poate lua initiativa cand ii place de un baiat, despre cum trebuie ca femeia sa motiveze barbatul ( expune multe greseli pe care le fac femeile casatorite in relatia cu sotul, cum ar fi ca il pun pe sot ultimul in lista lor de prioritati, sau il critica in fata altora), daca sa marturisim dragostea cuiva care nu stie ca-l iubim, despre cum sa readucem in cuplu iubirea de la inceput ( sa nu lasam cei trei R sa ne distruga relatia – rutina, rugina si ruina! ), despre amanarea casatoriei, despre cum ar trebui sa se comporte si sa se imbrace o fata in societate( o fata sa aiba eleganta- eleganta inseamna feminitate in tot ceea ce facem )

Partea a 6a- continuarea raspunsului despre imbracamintea femeii( sa evite pantalonii, si explica de ce, sa avem grija de valorile interioare si sa le exprimam exterior prin imbracaminte ), daca e o rusine ca barbatul sa ajute femeia in treburile casnice, atunci cand aceasta este bolnava, etc. , despre cazul in care femeia e mai in varsta ca barbatul, despre binecuvantarea parintilor la casatorie, despre consecintele pacatului, explicarea cap.6 din ep. catre Evrei si despre a doua casatorie, despre divort, despre prietenia parintelui cu sotia sa( foarte dragut)

Partea a 7 a- despre virtute si performanta, despre contraceptie si infranare in casatorie , despre casatoria fara binecuvantarea parintilor.

Irina

Acest articol a fost publicat în Băieţi/Fete, Bărbat/Femeie, Download. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Războiul sexelor

  1. cllod zice:

    Buna, comentariul meu nu are legatura cu tema. Scuze! Doresc sa alcatuiesc o lista cu bloguri ale valcenilor. Tu ma poti ajuta; daca cunosti un blog administrat de un valcean, te rog da-mi de stire . Multumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s