Frumuseti din Biblie (4)

e24a

Frumuseti din Biblie (4)
   
    Rut2: 8 Boaz i-a zis lui Rut: – Ascultă-mă, fiică! Să nu mergi la cules pe un alt ogor şi să nu pleci de aici! Rămâi cu slujitoarele mele. 9 Uită-te unde vor secera pe ogor şi du-te după ele! Voi porunci slujitorilor să nu se atingă de tine. Iar când ţi-e sete, poţi să mergi la vase şi să bei din ceea ce au scos slujitorii.

    14 La ora mesei Boaz i-a zis lui Rut: – Apropie-te, mănâncă din pâine şi înmoaie-ţi bucata în zeama cu oţet. Ea s-a aşezat lângă secerători, iar el a servit-o cu boabe prăjite. Ea a mâncat, s-a săturat şi i-a mai şi rămas. 15 Apoi, când ea s-a ridicat să mai culeagă, Boaz le-a poruncit slujitorilor săi astfel: – Lăsaţi-o să culeagă chiar şi dintre snopi, fără să o umiliţi! 16 Ba chiar scoateţi-i spice din snopi şi aruncaţi-i-le pe jos, ca să le poată culege şi nu o dojeniţi!

    Un alt prea-frumos pasaj din Scripturi. Rut, o venetica, o vaduva, o oropsita de soarta, se alipeste de soacra-sa si o urmeaza pana moartea le va desparti, la bine si la rau.Ajunsa muncitoare cu ziua, la mila si bunavointa cui s-o indura de ea sa-i lase ceva spice de cules ca sa aiba ce manca, Rut, moabita intalneste un barbat care cauta sa se arate un demn reprezentant al Dumnezeului „sub aripile Căruia ai venit să te adăposteşti!” – cum ii va spune el strainei.

    Este de-a dreptul miscator modul plin de bunavointa, amabilitate si bunatate cu care Boaz o intampina pe Rut:

    1. ramai pe ogorul meu! nu care cumva sa te duci pe alt ogor – stia el ca mai sunt vecini care ar fi profitat de situatia unei straine aflate la discretia puternicilor locului

    2. nu numai de rautatile vecinilor de tarla o fereste Boaz, ci porunceste chiar slugilor lui sa nu se atinga de ea!

    3. are acces neingradit la apa racoroasa cand va fi insetata de zaduful zilei ( altii urmau sa scoata si transporte apa pentru Rut!)

    4. la ora mesei nu doar ca o invita sa serveasca masa cu el, dar chiar el(!) este servitorul ei. Si n-a lasat pana ce nu s-a saturat „si a mai si ramas”.

    5. repeta porunca pentru slugi: „sa n-o umiliti!”;

    6. mai mult , slugile sa-i lase intentionat mai gramada spice, sa aiba de unde culege mai usor

    7. pentru a treia oara isi atentioneaza oamenii: „nu o dojeniti!”

    Cata bunavointa! Cata protectie si grija: sa nu se atinga de ea, sa n-o umileasca, sa nu o dojeneasca! Cata amabilitate! Un gentleman desavarsit! Un crestin inainte de Cristos.
    Dar cine era acest gentleman?

    Matei 1:5 lui Salmon i s-a născut Boaz, mama acestuia fiind Rahab,

    Gentleman-ul era fiul prostituatei Rahab(!), scapata ca prin urechile acului de la exterminarea Ierihonului, pentru ca adapostise si scapase viata spionilor evrei printr-o… minciuna!

    Fiul prostituatei Rahav( o alta venetica…), transfigurat intr-un demn reprezentant al Dumnezeului lui Israel, avea sa se casatoreasca cu emigranta moabita venita sa se adaposteasca sub aripile aceluias Dumnezeu, iar ei urmau sa fie strabunicii imparatului David si stramosii Imparatului Imparatilor.

Acest articol a fost publicat în Frumuseti din Biblie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s