Să audă şi bărbaţii şi femeile

8cbd

Sf Ioan Gura de Aur – Omilii la Facere, Omilia XXI, sectiunea 4, p. 253-254
Colectia „Parinti si Scriitori Bisericesti” vol. 21:
Sf. Ioan Gura de Aur – Scrieri I: Omilii la Facere

Editura IBMBOR, 1987

«A trăit Enoh, spune Scriptura, o sută şasezeci şi cinci de ani şi a născut pe Matusala ; şi a bineplăcut Enoh, spune Scriptura, lui Dumnezeu după ce a născut pe Matusala».

Să audă şi bărbaţii şi femeile şi să cunoască virtutea dreptului Enoh ! Să nu mai socotească căsătoria o piedică pentru a bineplăcea lui Dumnezeu !

Tocmai de aceea Dumnezeiasca Scriptură a însemnat de două ori că Enoh a născut pe Matusala şi atunci a bineplăcut lui Dumnezeu ; şi iarăşi de două ori a spus aceleaşi cuvinte, zicînd : «şi a bineplăcut după ce l-a născut pe el», ca să nu socotească nimeni că naşterea de copii e o piedică în calea virtuţii. Dacă sîntem cu mintea trează, apoi nici căsătoria, nici creşterea copiilor, nici altceva nu ne va putea împiedica să bineplăcem lui Dumnezeu. Iată Enoh !

A fost de aceeaşi fire cu noi şi fără să fie dată legea, fără să aibă învăţătura Scripturilor şi fără să-l îndrumeze cineva spre filosofie, el, de capul lui, din propria lui voinţă, a făcut fapte atat de plăcute lui Dumnezeu incat trăieşte şi azi ; ca nici pană acum n-a cunoscut moartea. Dacă ar fi fost, iubite, casatoria si creşterea de copii o piedică în calea virtuţii, Creatorul universului n-ar fi adus pe lume căsătoria.

Căsătoria nu numai că nu ne împiedică cu nimic în trăirea filosofiei celei după Dumnezeu, dacă voim să fim cu mintea trează, dar aduce în viaţa noastră şi multă uşurare.

Căsătoria potoleşte furiile firii noastre, nu lasă ca oceanul să se frămînte, ci ne ajută să ducem totdeauna corabia în port.

Pentru asta a dăruit Dumnezeu neamului omenesc căsătoria. Şi dreptul acesta arată că adevărate sînt spusele mele. Enoh a plăcut lui Dumnezeu, spune Scriptura, după ce a născut pe Matusala ; şi spune mai departe că a săvîrşit fapte de virtute nu cîţiva ani, ci două sute.

Acest articol a fost publicat în Familie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s