Despre duhul lumii şi Duhul lui Dumnezeu

 din „Proloagele de la Ohrida”

Sfantul Nicolae Velimirovici

Predică – 20 mai

Despre duhul lumii şi Duhul lui Dumnezeu

Iar noi n-am primit duhul lumii, ci Duhul cel de la Dumnezeu (I Corinteni2: 12).

Fraţilor, duhul acestei lumi este duhul mîndriei şi cruzimii, iar Duhul cel de la Dumnezeu este Duhul smereniei şi blîndeţei.

Apostolul lui Dumnezeu afirmă că următorii lui Hristos au primit nu duhul acestei lumi ci Duhul cel care este de la Dumnezeu, adică, Carele purcede de la Dumnezeu Tatăl precum mireasma cea delicată din flori, precum mireasma cea bună din sufletul omului, făcîndu-l puternic, strălucitor, paşnic, mulţumitor şi plăcut.

Din firea lor oamenii sînt smeriţi şi blînzi. Sfîntul Tertulian zice: „Sufletul omului este din fire creştin,” dar el se face iritabil şi mînios din cauza duhului acestei lumi. Duhul acestei lumi face lupi din mieluşei, cîtă vreme Duhul lui Dumnezeu face din lupi miei blînzi.

Apostolul mai spune că noi am primit Duhul cel de la Dumnezeu în scopul ca să cunoaştem cele dăruite nouă de Dumnezeu (I Corinteni 2: 12), aşadar, ca să cunoaştem ce este în noi de la Dumnezeu şi ce nu este, şi ca să simţim dulceaţa celor care sînt de la Dumnezeu şi amărăciunea celor care nu sînt în noi de la El, ci de la duhul acestei lumi.

Cîtă vreme omul este în afara firii lui sau mai prejos de ea, el socoteşte amarul dulce iar dulcele amar. Dar cînd Duhul cel de la Dumnezeu se întoarce în firea lui cea adevărată, atunci el recunoaşte dulcele ca dulce iar amarul ca amar.

Dar cine îl va putea întoarce pe om la Dumnezeu? Cine îl va putea vindeca pe om de amăreala cea otrăvitoare şi păcătoasă? Cine îl va învăţa prin cercare să deosebească între amăreala şi dulceaţa cea adevărată?

Nimeni, afară numai de Duhul cel de la Dumnezeu.

Aşadar, fraţilor, să ne rugăm Domnului ca să ne dăruiască nouă Duhul Său Cel Sfînt, aşa cum L-a dăruit şi Sfinţilor Săi Apostoli şi tuturor sfinţilor. Iar cînd Duhul Cel de la Dumnezeu se va sălăşlui întru noi, vom avea întru noi şi împărăţia lui Dumnezeu, întru care se află dulceaţă, bunătate, lumină, blîndeţe şi har.

O Stăpîne Doamne Duhule Sfinte, Duhule al smereniei şi blîndeţei, vino şi Te sălăşluieşte întru noi,

Căci Ţie Iţi aducem slavă şi mulţumită în veci,

Amin.

Acest articol a fost publicat în Sf.Nicolae Velimirovici, Voia lui Dumnezeu. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Despre duhul lumii şi Duhul lui Dumnezeu

  1. Pingback: Izbucnirea războiului - Părintele Teologos din Muntele Athos | LaTAIFAS

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s