SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR: Scopurile căsătoriei

ICOANA2

SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR

CĂSĂTORIA (scopurile căsătoriei)

„Într-adevăr, căsătoria a fost lăsată de Dumnezeu pentru naşterea de copii. Dar a fost lăsată de Dumnezeu şi pentru o altă pricină, cu mult mai mare, anume ca să stingă aprinderile firii noastre. Martor îmi este Pavel care spune: Dar din cauza desfrânării, fiecare să-şi  aibă femeia sa (I Cor., 7, 2). (Despre Feciorie, 19, în vol. Despre Feciorie, Apologia vieţii monahale, Despre creşterea copiilor…, p. 33)

„Oamenii se căsătoresc din nouă motive: pentru a nu face păcate trupeşti şi pentru a deveni părinţi. Dar cel mai important dintre aceste două motive este acela de a nu face păcate trupeşti.” (Din vol. Problemele vieţii, p. 364)

,,Căci nunta a fost rânduită nu ca să ne destrăbălăm, nici să ne desfrânam, ci ca să dobândim întreaga înţelepciune. Auzi-l pe Pavel, care zice: din pricina desfrâului fiecare să-şi aibă femeia lui, şi fiecare femeie bărbatul ei. (Două sunt pricinile pentru care s-a rânduit nunta: să dobândim întreaga înţelepciune şi să devenim părinţi). Dintre acestea două, întâietate are întreaga înţelepciune.

Când a intrat pofta în fire, a venit şi nunta ca să taie lipsa de măsură şi să ne înduplece să avem o singură femeie.” (La cuvintele apostoleşti: <<Din pricina desfrâului fiecare să-şi aibă nevasta lui>>, în vol. Cateheze maritale, pp. 13-14)

,,Încât una este pricina nunţii, să nu desfrânezi, şi de aceea s-a şi rânduit acest leac.” (La cuvintele apostoleşti: <<Din pricina desfrâului fiecare să-şi aibă nevasta lui>>, în vol. Cateheze maritale, p. 15)

,,Pentru aceasta este nunta, nu ca să umplem casele de război şi de lupte, nu ca să ne ţinem în întărâtări şi certuri, nici să ne răzvrătim unii împotriva altora şi să ne facem traiul de netrăit, ci ca să ne bucurăm de într-ajutorare şi să avem liman şi loc de scăpare şi mângâiere de relele ce sunt asupră-ne, ca să convorbim cu soţia cu plăcere.” (Laudă lui Maxim şi despre ce fel de soţie trebuie să ne luăm, în vol. Cateheze maritale, p. 54)

,,Mai întâi învaţă care e pricina nunţii şi pentru ce a fost ea introdusă în viaţa noastră şi nu cere nimic mai mult de la ea. Care e motivul nunţii şi pentru ce a dat-o Dumnezeu? Ascultă-l pe Pavel, că zice: Din pricina desfrâului fiecare să-şi aibă femeia lui (I Cor., 7, 2). Nu a zis: ca să scapi de sărăcie sau ca să te înavuţeşti. Dar ce? Ca să fugim de desfrânare, ca să potolim pofta, ca să trăim împreună în întreaga înţelepciune, ca să bine plăcem lui Dumnezeu, ca să ne fie îndeajuns soţia proprie. Acesta este darul nunţii, acesta este rodul ei, acesta câştigul.” (Laudă lui Maxim şi despre ce fel de soţie trebuie să ne luăm, în vol. Cateheze maritale, p. 55)

„Căsătoria îi este dată omului ca un leac poftei lui trupeşti prea învârtoşate. Mare este tirania simţurilor, încât fără marea resursă a căsătoriei, marea majoritate s-ar arunca în ruşinoasele şi ucigaşele bucurii ale desfrânării. Chiar formulând această tristă realitate este pus apostolul să zică: Din cauza necumpătării voastre, fiecare din voi să-şi aibă soţia sa. Acelaşi apostol se teme de marea invazie a simţurilor pe care el n-o vrea între soţi decât pentru un moment foarte scurt prin înfrânare şi cumpătare ca să nu fiţi ispitiţi de satana, zice el.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, p. 226)

„Ţelurile căsătoriei. Primul este fără îndoială propagarea neamului omenesc. Aceea este minunata putere dată de Dumnezeu omului, creaturii sale. Atunci când Dumnezeu putea El însuşi în mod direct, să dea naştere tuturor oamenilor cum a făcut-o pentru primul, nouă înşine ne încredinţează misiunea sublimă de a răspândi viaţa şi de a continua marea familie a neamului omenesc.

Însă un alt ţel este în căile lui Dumnezeu, mai mult decât primul, mai esenţial, mai sublim: acesta este sfinţirea. Dacă două fiinţe nemuritoare se unesc pentru moment pe pământ, o fac pentru a se întări reciproc în drumul lor spre destinul nemuritor.

Căsătoria este un port împotriva furtunii patimilor, un refugiu împotriva salturilor cărnii şi ale păcatului. Degradarea omenească este adâncă; omul nu-şi mai poate stăpâni simţurile sale. Dacă Dumnezeu nu-i dă un mijloc de a îmblânzi acest monstru, el va fi devorat de el. Acest mijloc este unirea legitimă a bărbatului cu femeia.

Că omul are soţia sa; el îi arată iubirea pe care-o are în inimă; potoleşte în ea arderile naturii fugare; că el n-o are decât pe ea şi decât cu ea şi în ea se sfinţeşte el până la rădăcinile patimilor sale.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, p. 242)

„Noi am spus-o, căsătoria ne este dată de la Dumnezeu pentru ca punând într-o soţie afecţiunea inimii şi odihna simţurilor, noi să nu ne dedăm la necinste şi la dezordinile iubirii libere. Un altul mai nobil şi mai fin este întrecerea reciprocă care ne menţine în evlavie şi în slujirea lui Dumnezeu: ca să fim plăcuţi lui Dumnezeu.

Însă un al treilea motiv nu trebuie uitat. Dumnezeu îi dă bărbatului soţia ca ajutor. Ea are calităţi speciale, aptitudini personale, care completează pentru binele familiei, ceea ce bărbatul va fi neputincios să dea. Bărbatul este lucrătorul din afară, femeia este grija dinăuntru. Ea nu va putea ocupa posturi în viaţa publică, căci ea este rânduită în mod special de Dumnezeu pentru slujirea în casă. Atunci deci când un om gândeşte să încheie o căsătorie, pretinde ca sa arunce ochii peste aceste ajutoare multiple pentru a-şi fixa alegerea sa.” (Din vol. Bogăţiile oratorice, p. 245)

Acest articol a fost publicat în Scopul căsătoriei. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la SFÂNTUL IOAN GURĂ DE AUR: Scopurile căsătoriei

 1. Maria zice:

  Icoana e superba :)
  Multumesc mult, mi-ai facut o mare bucurie.
  Postarea-i minunata.
  Sa dea Domnul sa… adica, mai bine zis „fie voia Lui cu mine”.
  Doamne ajuta!

 2. Vlahia zice:

  Câtă înţelepciune. Minunat. Mulţumesc.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s