Ironia face ca exprimarea iubirii de către părinţi să lipsească exact atunci cînd copiii au cea mai mare nevoie de ea pentru a se dezvolta sănătoşi

image33.php

din “Copiii nostri si drogurile”
de Ross Campbell
Editura Curtea Veche

Luaţi în considerare toate nevoile copilului dumneavoastră

Totdeauna îi încurajez pe părinţii pe care-i consiliez să ia în considerare faptul că nevoile copilului lor sînt multe. Ei nu sînt doar fiinţe psihice şi emoţionale, ci au, de asemenea, nevoi fizice şi nevoi spirituale.Un copil ale cărui nevoi fizice sînt împlinite, dar ale cărui nevoi psihice, emoţionale şi spirituale sînt ignorate va deveni un copil cu necazuri.
Pam este o fată de 14 ani, drăguţă, cu ochi albaştri, care a luat o supradoză de droguri. Tatăl ei este director executiv la o mare firmă, iar mama ei conduce cu succes o afacere proprie. In aparenţă, Pam are totul.

Părinţii ei sînt severi într-un mod autoritarist. Ea trebuie să le spună totul, trebuie să facă asta şi nu trebuie să facă cealaltă. Nu i se permite să vorbească neîntrebată sau să se certe în vreun fel cu vreunul dintre părinţi. Nu i se permite să pună la îndoială acţiunile părinţilor ei sau ale profesorilor, pentru că i s-a spus că ei au întotdeauna dreptate. îi este interzis să lipsească de la biserică. Orice manifestare a emoţiilor este un semn de slăbiciune, deci nu trebuie să se aştepte la laude pentru asta.

Aşa cum vedeţi, Pam pare să aibă totul şi totuşi nu are nimic. Nevoile ei spirituale, emoţionale şi psihologice îi sînt ignorate. Doar nevoile fizice îi sînt satisfăcute. Dar Pam nu poate funcţiona cu acest tip de îngrijire părintească. Iar părinţii ei cred sincer că atitudinea lor severă, autoritaristă o va pregăti pentru viaţă. Evident, ei nu dezvoltă un copil întreg. Pam va avea parte de o perioadă dificilă de recuperare după obiceiul ei de a consuma droguri cu atitudini părinteşti de felul acesta.

Situaţia dificilă în care se găseşte Pam îmi aminteşte de o poveste în care un copil vine de la şcoală într-o zi şi îi spune tatălui lui: „Te iubesc.” în acea familie, o astfel de declaraţie era atît de străină, încît tatăl lui nu a ştiut ce să-i răspundă şi l-a întrebat pe fiul său: „Ce vrei de la mine ?”

Băiatul a rîs doar şi a spus: „Nimic, tată. A fost doar un experiment pentru şcoală. Profesoara ne-a spus că atunci cînd ajungem acasă să le spunem părinţilor că îi iubim şi apoi să povestim reacţiile. Tu ai reacţionat ca aproape toţi taţii, nu ai ştiut ce să spui.”

Un studiu asupra elevilor din clasa a cincea pînă într-a noua a indicat faptul că după ce copiii trec de vîrsta de zece ani încep să primească mai puţine semne de afecţiune verbală şi fizică din partea părinţilor lor. (Young Adolescents and Their Families [Tinerii adolescenţi şi familiile lor], Search Institute Project Report, 1984, p. 31)

Ironia face ca exprimarea iubirii de către părinţi să lipsească exact atunci cînd copiii au cea mai mare nevoie de ea pentru a se dezvolta sănătoşi. Este imperativ ca părinţii să-şi iubească copilul dacă vor ca din el să iasă un adult de nădejde şi neinfluenţat de droguri.

O scurtă notă din Reader’s Digest („To Arms!” [„La Arme!”], august 1987, p. 166) pare apropiată de acest punct de vedere.

îmbrăţişările nu numai că sînt drăguţe, dar sînt şi necesare. îmbrăţişările îndepărtează durerea şi îl fac pe cel sănătos mai sănătos, pe cel fericit mai fericit şi aduc un sentiment de securitate între noi. îmbrăţişările te fac să te simţi bine, îndepărtează frica, relaxează tensiunile, te fac să te înalţi dacă eşti scund sau să te apleci dacă eşti înalt. îmbrăţişările nu dăunează mediului înconjurător, încălzesc şi nu necesită un echipament special. Fac zilele fericite să fie şi mai fericite şi zilele grele, uşoare.

Ce declaraţie grozavă! Pe cine cunoaşteţi dvs. care să aibă zile mai grele şi să aibă mai multă nevoie de îmbrăţişări decît un adolescent ?

Acest articol a fost publicat în Comunicare. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Ironia face ca exprimarea iubirii de către părinţi să lipsească exact atunci cînd copiii au cea mai mare nevoie de ea pentru a se dezvolta sănătoşi

  1. Mircea zice:

    Parintii trebuie sa-si iubeasca copiii, insa din pacate, prea putini o fac… Sau o arata. Traim intr-o societate care ne obliga sa traim intens, intr-un stres permanent, pentru a fi cat mai eficienti. O societate consumista, in care se pune accentul pe acumulare materiala in detrimentul celei spirituale. Exista insa alternative, chiar daca ne este greu, putem traii in asa fel incat sa nu ne lasam cuprinsi de valul acestei lumi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s