Două sfaturi pentru tinerii căsătoriți sau “Solus cum sola”…

original_61_Husband_and_wife

Preluat de AICI

Astăzi am ajuns în sfîrșit la vîrsta majoratului. Am împlinit 18 ani de căsnicie.

Ieri am participat la o nuntă deosebită, ieri a fost și aniversarea nunții sorei mele.

Tot ieri am început să număr cam cîte cupluri am condus spre altar, dintre prieteni, biserica noastră, studenți, colegi… Cam 50 de cupluri, cu o grămăzime de sfaturi…

În această atmosferă de celebrare m-am gîndit cum aș putea rezuma cîteva sfaturi pastorale esențiale pentru cuplurile tinere. Dacă aș putea să fiu cît mai scurt, oare ce aș spune?

Am observat în acești ani că toate manualele, cărțile de consiliere premaritală și maritală, studiile biblice se ridică pe rafturile de sus în biblioteca noastră și s-au umplut de praf.

Am descoperit cîte sfaturi inutile și cîte rînduri sînt scrise pentru chestiuni care țin de bunul simț și de absolut necesara bună creștere, acum recent, cînd mi-am mutat biblioteca.

Nu mai știu dacă se mai colectează maculatură, dar sînt foarte ispitit să le încarc pe toate într-un sac și să merg la un centru de colectare să iau niște bănuți pentru înghețata de azi.

Astăzi ne întîlnim cu o familie care și-a salvat căsnicia dintr-o situație foarte dificilă urmînd o soluție extrem de simplă, formată din două sfaturi care pot fi urmate de orice credincios, fără licență în teologie. Tot ce trebuie este corzi vocale și capacitatea de a citi, o inimă deschisă, poate disperată înaintea lui Dumnezeu şi genunchi destul de flexibili:

   1. Am descoperit în acești ani că citirea cu voce tare a Scripturii unul către altul ne-a ajutat să descoperim dulceața și frumusețea Cuvîntului într-un mod cu totul diferit decît în studiul personal. Citiți împreună cu voce tare Biblia, unul către celălalt. Nu este melodie mai dulce, nu este sunet mai frumos decît înţelepciune care se coboară de sus prin vocea celui sau celei iubite. Anul acesta copiii noștri, Neriah, 17 ani, și Naum, 12 ani, ne citesc ei Biblia. Eu ţin cîte o chitară în mînă şi acompaniez citirea lor. Redescoperim fraze, cuvinte, accente pe care nu le-am mai auzit pînă acum. Citirea Bibliei este o inspirație spirituală pentru plămînii spirituali ai oricărei căsnicii.

   2. Rugăciunea cu voce tare. Comunicăm foarte bine între noi. Soția mea a făcut niște progrese impresionante în anii aceștia dinspre o introvertă cu o tăcere de Iceberg spre un partener de discuții fascinant. Cu toate acestea sînt gînduri pe care nu ni le putem comunica aşa de simplu în ciuda deschiderii cîştigate în aceşti ani. Exemplu: eu mă rog din cînd în cînd Doamne, te rog să ne omori pe amîndoi dintr-o singură lovitură, Tu să alegi, accident de mașină sau de avion, Please!, Ea intervine: Oprește-te, de ce te rogi așa, nu te mai ruga așa… nu te gîndeşti la copii?. Eu îi răspund: Draga mea, așteptă să termin de vorbit cu Dînsul și apoi vorbim noi doi. De unde să fi știut ea ce îmi trece mie prin minte? La fel aflu și eu gîndurile copiilor, gînduri pe care nu le putem comunica decît în fața Stăpînului.

Am descoperit în cursul anilor că această respirație a căsniciei, inspirație Cuvîntului și vărsarea inimii înaintea Domnului în rugăciune, expiraţie absolut necesară după lăcomirea de Cuvînt, este cel mai simplu mod de a întreține o căsnicie, ba chiar de a salva o căsnicie din ghearele celui despărtitor.

Din momentul în care am descoperit aceste două lucruri simple, cînd am în față cîte un cuplu cu probleme, îi întreb:

– Citiți Biblia?

– Nu prea?

– Aţi făcut-o vreodată?

– Nu! Am citit din cînd în cînd fiecare separat.

– Vă rugaţi împreună?

– Nu!

– Aţi încercat vreodată?

– Da, în perioada în care eram prieteni…

– Aţi dori să încercaţi un experiment foarte simplu? Nu vă dau 200 de mătănii, nici 1000 de Tatăl Nostru sau Ave Maria, doar atît: citiţi Biblia, cîte doua sau tre capitole pe zi cu voce tare, unul faţă de altul şi apoi rugaţi-vă împreună…

– Cu voce tare?

– Cu voce, cum viva voce…

– Pare foarte simplu

– Aproape scandalos de simplu… încercaţi.

După şase săptămîni..

– Este absolut incredibil… parcă este o magie. Am întrerupt şi abonamentul la psihiatru, nu mai avem nevoie de bancuţa lui…

– Asta e…

– Totul s-a îmbunătăţit, totul s-a schimbat în bine, în relaţiile dintre noi, parcă atmosfera este alta în casă, relaţiile cu copiii …. chiar şi în viaţa intimă …

– Pare prea simplu, nu-i aşa? Se pare că unele chestii complicate au soluţii de ieşire extrem de simple…

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Două sfaturi pentru tinerii căsătoriți sau “Solus cum sola”…

  1. un calin - tm zice:

    Un alt sfat pe care l-a dat un batrân a fost : „sa nu va mâniati amândoi deodata”!
    Doamne, ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s