18. Deconstrucţia poftei trupeşti

din “Sexualitatea-o privire din tinda Bisericii”
de monahul Daniel Cornea

Celui care a încercat să o pătrundă analitic, realitatea poftei trupeşti îi apare asemenea unui ghem hiperdens, ne-decompozabil, refractar oricăror pretenţii ale raţionalităţii discursive. Atunci când se instalează, ea nu stă la discuţii: îşi reven¬dică brutal prioritatea ontologică în faţa ipocrit-şubredelor noastre structuri cognitive ori axiologice.
Iar dacă primeşte să se retragă – provizoriu -, o face pentru a da satisfacţie suratelor aflate în imediata vecinătate la baza piramidei necesităţilor: nevoia de securitate, de adaptare, de integrare în corpul societal.
Întrucât urmăreşte să tămăduiască şi nu pur şi simplu să o justifice, perspectiva teologică este singura în măsură să ne furnizeze informaţii cu privire la alcătuirea internă a poftei trupeşti. Asemenea metodelor moderne de investigare (rezonanţa magnetică), ochiul teologic va desluşi în cuprinsul ei un nucleu ontologic (determinarea genitală) înveşmântat într-un vast şi sofisticat repertoriu cultural, în sensul cel mai larg al termenului.
Determinarea genitală este una dintre peceţile Căderii, pe care numai moartea şi învierea în Hristos o vor putea şterge definitiv. Ea îşi păstrează rareori caracterul ingenuu .
Aşa cum o cunoaştem din experienţa coti¬diană, genitalitatea se îmbracă, aglutinează în jurul ei o întreagă urzeală de scenarii în care se prind resursele trupeşti şi sufleteşti. Dacă nu sunt fixate ferm pe orbita unei alte intenţionalităţi, capacitatea de a dori, energia, atenţia, interesul, imaginaţia cad rând pe rând în mreaja poftei, care le impune regi¬mul ei propriu. Sexul devine astfel locul geometric al unor uriaşe resurse captive. Ca un burete, alcătuit din semnificaţii, sugestii şi referinţe sexuale. Nu avem de făcut altceva decât să strângem uşor acest burete, să îi tundem ramificaţiile capilare şi viaţa noastră va fi pe dată inundată de un izvor de prospeţime.
Deconstrucţia poftei trupeşti nu este aşadar sinonimă cu anihilarea sexualităţii, un fel de castrare progresivă. Are loc mai degrabă o degajare şi reinvestire a resurselor, o renovare a sistemului gravi¬taţional intern al personalităţii. Zonele de interes, de intensitate ale vieţii cotidiene sunt translatate în regiştrii mai subţiri, mai inaparenţi ai experienţei. Aceştia nu au însă nimic de a face cu „emoţiile pro¬funde”, vecine cu „înalta intelecţie”, în accepţiunea ceţoasă ce le-o atribuie paradigma new-age. Nu sunt zonele „psihismului abisal”, în tot cazul nu cele frecventate în maniera tantrică ori psihanalitică.
In primul rând, se urmăreşte schimbarea de facto a traseului dorinţei: din registrul egoist al cor¬poralităţii fiziologice în cel al relaţiei personale, mai întâi. Apoi, în perspectiva unei corporalităţi bisericeşti. Din „vreau pentru trupul meu” către „vreau pentru tine”. Apoi „te vreau pentru Biseri¬că”, ceea ce este sinonim cu „te vreau pentru veş¬nicie”, de data aceasta însă nu doar ca figură de stil, ci în înţelesul cel mai obiectiv, mai concret, mai pragmatic cu putinţă.
Privit ca umbră şi chip (dar şi piatră de potic¬nire) al extazului personal, extazul trupesc îşi pier¬de aura de idol atotputernic al vieţii intime. Prin forţa Tainei, el se aşază, mai mult sau mai puţin cuminte în câmpul unei motivaţii şi mai elementare, care interpelează misterul existenţei de o manieră şi mai incisivă: dorul făpturii după Creatorul ei. Două sunt implicaţiile fenomenologice asupra că¬rora vom îndrăzni să stăruim: tandreţea şi despă-timirea.

Acest articol a fost publicat în Sexualitatea-o privire din tinda Bisericii. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s