Ai nevoie de cineva doar pentru a-ţi împărtăşi completitudinea, adică bucuria de a fi

Preluat de AICI

o carte nepublicata (fragment) – Adrian Nuta

Nu este posibil să iubeşti înainte de a-ţi rezolva problema singurătăţii. Când te naşti te naşti singur. Când mori mori singur. Când adormi nu iei pe nimeni în somnul tău, oricât de mult l-ai iubi. Te-ai gândit vreodată la asta? I-ai spus “te iubesc” celui drag şi apoi intri singur în somnul tău. Eşti foarte obosit, ai vrea să mai stai cu fetiţa sau băieţelul tău însă efectiv ţi se închid ochii. Tu pleci (în sensul că adormi) şi copilaşul tău rămâne. Aşa că, te rog, nu-mi vorbi de sacrificiu! În fiecare noapte îi părăseşti pe cei dragi. Şi e natural să fie aşa. Singurătatea este condiţia ta naturală în această lume. Nu mă refer la singurătate ca sentiment ci la singurătate ca fapt, ca marcă sau atribut esenţial al fiinţei tale. Eşti pe cont propriu în această viaţă. Însă ceea ce este cu adevărat interesant este că poţi fi în legătură cu multe fiinţe. Această legătură, atunci când este echilibrată şi armonioasă, o numesc “leg­ătură iubitoare”. În rest este dependenţă, fixaţie, dominare, control sau lipsă de graniţe.

Sinele este unul singur. Trebuie să mergi pe picioarele tale. Ar fi ridicol ca iubitul tău să te ducă în braţe (deşi sunt bărbaţi care fac asta fiind chiar mândri de puterea lor. Ei nu realizează cum contribuie inconştient la “atrofierea” picioarelor tale). Trebuie să respiri singur. Trebuie să-ţi mesteci mâncarea singur. Trebuie să gândeşti singur, cu mintea ta. Nu ai nevoie de nimeni pentru a fi complet. Ai nevoie de cineva doar pentru a-ţi împărtăşi completitudinea, adică bucuria de a fi. Teoria sufletelor pereche şi a jumătăţii care te completează este doar o poveste frumoasă. Poate a sosit momentul să creşti!

Tu nu ştii că eşti deja complet. Ceea ce-ţi este cu adevărat necesar se află deja înăuntrul tău. Acesta este Sinele tău. Aceasta este Fiinţa. Este centrul tău strălucitor şi neasemuit de frumos. Acest sentiment de integritate “acoperit” sau “voalat” de Eu îţi apare în conştiinţă ca dor de unitate. Unitatea aceasta nu poate fi găsită în exterior. Nu există un partener care să te întregească deşi tu ai putea crede asta cu o determinare demnă de o cauză mai bună.

Acest articol a fost publicat în Singurătate. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

5 răspunsuri la Ai nevoie de cineva doar pentru a-ţi împărtăşi completitudinea, adică bucuria de a fi

 1. Marioara zice:

  Singurataea nu este chiar frumoasa ,dar atunci cind il ai in permanenta in suflet pe Dumnezeu nu te simti singur niciodata .Ai in preajma ta copii ,nepoti dar fiecare cu problemele lor ,si cu greutatile vieti nu mai au timp si de tine ,nu ca nu ar vrea dar pur si simplu nu le mai ajunge timpul .

 2. marila zice:

  „singurătate ca fapt, ca marcă sau atribut esenţial al fiinţei tale”?! Nici vorba! Nu cred asa ceva!
  In plan fizic, poate, dar in plan spiritual, cred ca atributul esential e comuniunea. Si asta nu persupune pierderea identitatii.

 3. marila zice:

  „Unul singur nu este în realitate unul, ci jumătatea unului, jumătatea întregului”
  Din “Talcuiri la Epistola catre Coloseni, I Tesaloniceni si II Tesaloniceni” de SFANTUL IOAN GURA DE AUR

 4. marila zice:

  din “teologie dogmatica ortodoxa- vol.3″, Parintele Dumitru Staniloae
  2. Casatoria ca legatura naturala pe viata intre un barbat si o femeie

  Casatoria ca legatura naturala pe viata intre un barbat si o femeie se intemeiaza pe faptul ca barbatul si femeia numai impreuna alcatuiesc umanitatea completa. “Nu e decat o suferinta, a fi singur”. Nici Dumnezeu nu e o singura persoana. Caci in acest caz n-ar fi iubire, ba n-ar fi peste tot persoana, deci Dumnezeu. De aceea nici omul n-ar fi chipul lui Dumnezeu, daca ar fi o monada inchisa. In acest caz existenta lui ar fi un chin, daca ar mai exista peste tot.

 5. marila zice:

  Asa ca prefer „povestea frumoasa” a sufletului -pereche si a jumatatii care ma completeaza – ma ajuta duhovniceste s aprogresez.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s