un copil care se consacră fără întrerupere părinţilor lui poate să-şi distrugă viaţa

Preluat de Aici

Sursa: Fragmente traduse din cartea:
Alice Miller – Ta vie sauvée enfin,
Flammarion, Paris, 2008

Traducerea îmi apartine, VJ.

2. Dacă am înţeles rădăcinile comportamentului crud al părinţilor noştri, suntem mai avansaţi din acest motiv?

Eu cred că este mai degrabă contrariul. Copii fiind, noi am făcut tot ce a depins de noi pentru a-i înţelege pe părinţii noştri, şi noi continuăm toată viaţa noastră. Din nefericire, tocmai compasiunea faţă de părinţi ne împiedică să percepem propria noastră suferinţă.

3. Nu este egoist să ne gândim la noi mai degrabă decât la ceilalţi? Nu este imoral să ne ocupăm mai mult de noi decât de alţii?

Nu, căci mila copilului nu va schimba cu nimic depresia mamei, atât timp cât aceasta neagă suferinţele din propria copilărie. Unele femei au copii adulţi foarte iubitori, plini de solicitudine, şi sunt, totuşi, atinse de grave depresii, căci raţiunile durerilor lor le rămân ascunse, îngropate în copilăria lor. Iubirea filială nu poate nimic în acest sens. Dar un copil care se consacră fără întrerupere părinţilor lui poate să-şi distrugă viaţa. Nu putem trăi o autentică compasiune pentru celălalt decât cu condiţia de a avea empatie pentru propriul nostru destin, or aceasta i-a fost imposibil fostului copil maltratat. El a fost, dimpotrivă, împiedicat să-şi simtă suferinţa. Dacă un copil trebuie să înveţe să-şi reprime emoţiile, îşi pierde orice facultate de compasiune pentru el însuşi, şi aşadar şi pentru ceilalţi. Dintre aceste repercusiuni, această insensibilitate favorizează un comportament criminal, adesea disimulat în spatele unei terminologii moralizatoare sau religioase, sau în spatele exprimării ideilor aparent progresiste.

Acest articol a fost publicat în Copii, Părinţi. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s