Erau odată două fetiţe care se luptau în interiorul unei singure fetiţe

Din  „Povesti pentru a iubi. Povesti pentru a ne iubi”
De Jaques Salome
Editura Ascendent

Erau odată două fetiţe care se luptau în interiorul  unei singure fetiţe

Bolile sunt metafore, limbaje simbolice prin care încercăm să spunem şi să ascundem ceea ce nu putem spune altfel.

în interiorul unor fetiţe sau băieţi există două personalităţi care se confruntă, două caractere, două dorinţe sau două aspiraţii care se luptă, uneori pe viaţă şi pe moarte:

Astfel, era odată o fetiţă în care se luptau dorinţa ei de a o iubi pe mama ei şi dorinţa de a o urî.

Chiar dacă o să spuneţi că este ceva foarte obişnuit, o să mă întrebaţi cum se manifestă acest lucru. Este greu de spus, însă toate acestea se manifestă printr-o somatizare, o boală care se numeşte diabet, maladie care apăruse în corpul acelei fetiţe.

Diabet, ca şi cum înăuntrul ei s-ar înfrunta două părţi, producând apoi multe pagube.

Această boală, care apăruse când fetiţa avea vreo şase ani, fusese declanşată de un eveniment izolat, o vorbă pe care o auzise în treacăt, când se juca cu păpuşa, sub masa din bucătărie.

Fetiţa se juca sub masă, mama ei bea o cafea cu o vecină şi, vorbea despre sarcina ei. Despre sarcină şi dorinţele pe care le avea când a aflat că era însărcinată.

„La început, soţul meu nu voia copii, eu insistam şi el refuza, spunea că avem timp, că un copil ne va îngreuna tinereţea, că era costisitor, că mama lui îi spusese să fie atent la început, să nu se grăbească, pentru că apoi putea să regrete… Pe scurt, eu băteam pasul pe loc, aşteptând ca soţul meu să se hotărască la un moment dat! Iar apoi, după trei ani, a vrut acest copil… Acum eu eram cea care nu mai era de acord. Nu mă simţeam pregătită. E ciudat cum s-a schimbat acea dorinţă. în plus, el îşi dorea un băiat şi eu voiam atât de mult să am o fetiţă. De fapt, aş fi vrut să nu am un copil dacă nu eram sigură că va fi o fetiţă. Apoi, până la urmă, am rămas însărcinată…”

Fetiţa, care auzea totul de sub masă, prefăcându-se că se juca cu păpuşa, se gândea dacă pe mama ei a neliniştit-o faptul că „a rămas” aşa. Ea se hotărî atunci să fie foarte atentă, să nu cumva să rămână şi ea aşa, „să rămână însărcinată gândindu-se la altceva”. S-a hotărât atunci să nu mai aibă dorinţe, să nu le mai ceară nimic părinţilor ei, deoarece un copil costa cam mult, după cum auzise de la mama ei şi nu voia în nici un caz ca părinţii ei să rămână săraci.

Deasupra mesei, mama ei continua conversaţia:

„Nu ştiu cum s-a întâmplat, într-o seară, nu am fost atentă şi după patru săptămâni eram însărcinată. Am avut o fiică, ar fi trebuit să fiu foarte fericită, dar nu, ştiam foarte bine că îl dezamăgisem pe soţul meu. Ca şi cum nu mai eram bună de nimic…! Sunt de acord, s-a născut, e drăguţă şi nu îmi fac prea multe griji, dar nu este deloc ceea ce voiam eu… spunea el”.

Fetiţa, sub masă, ar fi vrut tare mult să plângă, să intre în pământ, să dispară cu totul. Astfel, descoperea într-un mod brutal, că îl dezamăgise pe tatăl ei care îşi dorea un băiat. Şi, în plus, mama ei nu era fericită că se născuse.

Nu ştiu ce s-a întâmplat cu ea în zilele imediat următoare, dar a fost ca şi cum, în interiorul ei erau două persoane foarte rele, ca două fiare care se luptau. Una spunea:” Foarte bine, tata trebuia doar să nu mă facă!”, iar cealaltă ţipa: „Şi mama, care nu ştie ce vrea. Mă voia dar nu e fericită, din cauza mea!”

Nu vă puteţi da seama cât de mare era disperarea din corpul acelui copil, care ar fi vrut atât de mult să le facă pe plac părinţilor, să-i împace, să le împace dorinţele.

Cred că reuşit să-i unească, în jurul bolii sale.

Pentru că sunt foarte atenţi, foarte grijulii cu ea, de când are diabet!

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s