Aceasta este fata pe care trebuie să o avem, să o pregătim!

Arhim. Arsenie Papacioc

DIALOG CU TINERII

Mai este si altceva, o problemă mai intimă:  sunt convins că cei mai multi tineri se gândesc la o căsătorie pentru plăceri, mai întâi, ceea ce este o mare greseală. Aceste lucruri ti le-a dat Dumnezeu gratuit, nu trebuie să te mai preocupe.

Nu nasterea de copii e un scop suprem al căsătoriei, ci stimularea reciprocă pentru mântuire. Nasterea de copii e o consecintă.

Sigur că ai să te bucuri si de aceste lucruri, dar să nu fie o lună de miere si o viată de amar. O căsnicie trebuie să fie dintru început solidă. Cum se zice, dacă trăiesti prezentul, repari trecutul si câstigi si viitorul. Asadar, este o greseală să construiesti o relatie pe niste motive imediate.

Trebuie gândit dacă ea rezistă la toate greutătile binecuvântate ale căsniciei.

Vă mai spun ceva: mama naste, mama renaste; ea se ocupă de copii. Si, desigur, foloseste cea mai frumoasă metodă, din instinct, din iubire: îl îngăduie pe copil orice ar face acesta. Dacă băiatul e năvalnic, viteaz, i-a intrat în cap să cucerească lumea, de ce să nu? Dar în întâlnirea cu prietenii, el începe să se vadă inferior, pentru că la primul contact cu lumea n-a biruit, si se întoarce plângând la mama sa.

Aceasta îi spune: „Nu puiul mamei, tu esti împărat, tu ai să cuceresti lumea!” Astfel, mama îi dă continuu sentimentul de erou.

Ea nu face lucrul acesta pentru că a învătat undeva, ci pentru că îl iubeste si pentru că nu vrea să-l vadă un prost. Nu stiu dacă voi ati întâlnit, dar eu sunt foarte bucuros că Dumnezeu mi-a dat ocazia în copilărie să întâlnesc o carte scrisă de regina Elisabeta – Carmen-Silva, sotia regelui Carol I.

Acolo am găsit următoarea poezie:

„De veti auzi de un erou care a cucerit războaie si în urma lui a făcut dreptate,
să stiti că a avut o mamă bună;

De veti auzi de un erou care a viersuit si versul lui a schimbat sensuri de viată si frumuseti si înflăcărări de inimă, să stiti că a avut o mamă bună”

– si tot asa, cam vreo sapte eroi de felul acesta.

Ei, mi-a plăcut enorm!

Aceasta este fata pe care trebuie să o avem, să o pregătim!

Acest articol a fost publicat în Bărbat/Femeie, Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s