Tu ce sens dai vietii tale?

october sky (rebelling, sometimes, against parents’ wishes) - Adrian Nuta

Acum cateva ore, doar, am discutat, impreuna cu un grup de entuziasti, despre unul din elementele constitutive ale fericirii (termenul tehnic din psihologia pozitiva, pe care o promovez, este well-being). Acest element (al treilea, in riguroasa clasificare a lui Seligman) este sensul.

Viata ta are sens?

Voi fi un pic mai explicit: a face ceva cu sens inseamna a fi in serviciul a ceva mai inalt decat tine, a actiona in vederea unui scop care te depaseste si reprezinta ceva pozitiv pentru mai multi oameni (sau animalutze, sau copaci). Cand faci ceva cu sens cresti calitatea vietii altor oameni. Esti in slujba unei cauze. Nu traiesti doar pentru satisfactia ta personala.

Prin viata ta faci o diferenta pentru mai multi oameni!

Le spuneam ca am un vecin care are 7 masini (le-am numarat deoarece le tine in fata casei). Insa daca nu face ceva cu sens sunt sigur ca nu e mai fericit decat un biet bugetar care transforma vietile unor copilasi de scoala elementara, invatandu-i sa fie responsabili.

Cand joci tenis sau baschet poti intra in stare de flux deoarece activitatile respective sunt alese de tine si iti plac foarte mult. Insa fericirea pe care o simti e doar in capul tau. Activitatea cu sens te scoate din capul tau, imi place sa spun, adica te conecteaza la ceva mai mare ca tine. E ca si cum te extinzi. Insa Eul tau nu se intinde ca un elastic ci se integreaza in ceva mai larg. Este ceva minunat!

Am afirmat, nu de putine ori, ca viata nu are sens. Nu retrag nimic. Prin ea insasi, viata nu e orientata catre nimic, nu vrea sa ajunga undeva, doar este. Nu are niciun sens, evident. Insa noi, oamenii, putem fi creatori de sens. Aceasta este diferenta intre un nihilist gata sa se sinucida si o persoana care accepta in mod curajos lipsa de sens a vietii si actioneaza pentru a-i da unul.

Tu ce sens dai vietii tale?

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s