Am desacralizat acest moment unic din viaţă!

din Sotul ideal, Sotia ideala
de Pr Nicolae Tanase
Editura Anastasis

Î-10. Ce sfaturi aţi da pentru doi tineri care vor să se căsătorească?

R-10. Pe cele pe care le-am dat până acum. De exemplu, tinerii din ziua de azi nu ştiu că nunţile nu se fac sâmbăta, deşi se cunoaşte dedicarea zilelor: luni este pentru îngeri, marţi pentru prooroci, miercuri ţinem post pentru că L-a vândut Iuda pe Hristos, joi pentru apostoli, vineri este ziua Crucii, sâmbătă pentru morţi, duminica este Ziua Învierii. Cum să faci nuntă în ziua morţilor şi să-ţi meargă bine? Dar de ce se fac sâmbăta? Ca să lipsească lumea duminică de la Liturghie şi să vină asupra ta, ca mire şi mireasă, această greşeală. Din păcate, acum s-a despărţit cununia de Liturghie, căci înainte se făceau odată, mirii se împărtăşeau, fiind pregătiţi deja de câteva zile. Aşa ne învaţă Sf. Ioan Gură de Aur că este de folos.

Şi când se hirotoneşte diaconul, stă un timp îndelungat la icoana Mântuitorului şi a Maicii Domnului. Apoi îl cheamă arhiereul la un moment dat şi-l face diacon. Aşa faceau înainte şi mirii, dar acum nu se mai face aşa. De ce? Pentru că oamenii au dorit să scoată sacrul şi să pună în loc ceea ce este lumesc. Au acum pe primarul sau pe ofiţerul de stare civilă! îşi pun o banderolă şi citesc, se creează un protocol, apoi se iau flori şi se înclină, unii aruncă cu confeti, pentru ambianţă. Nu este rău, dar asta este altceva. în momentul în care scoţi cununia din Liturghie şi în loc de împărtăşanie dai mirilor vin în care înmoi un pişcot, s-a deturnat sensul iniţial. Trebuie să ştim foarte clar ce am făcut noi: am desacralizat acest moment unic din viaţă! De ce? Aşa au vrut oamenii şi aşa vor şi acum.

Acest articol a fost publicat în Pr.Nicolae Tănase, Sotul ideal - Sotia ideala. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s