AUTOVALORIZARE

din GHIDUL PASULUI 4 LA AA

AUTOVALORIZARE

Trăind cu un alcoolic ne afectează serios sentimentele de autovalorizare. Vinovăţia de la gândirea că noi am cauzat problema, îndoială în abilitatea noastră de a face ceva aşa cum trebuie, şi frica de schimbare duc la apariţia unui sentiment real de ură împotriva noastră. Mulţi dintre noi ne-am ascuns sentimentele dar ele se exprimă inevitabil în dispoziţia noastră generală despre viaţă. Aşa cu  continuăm să fim împliniţi cu sentimentul că merităm ceva, ne regăsim cu totul incapabili să ne exprimăm vreun sentiment de căldură şi grijă faţă de alţii.

Al-Anon-ul oferă un nou început. Cu o înţelegere pozitivă asupra faptului că avem de a face cu o boală, putem începe să predăm acele sentimente negative. Ne putem, întoarce atenţia asupra noastră şi să ne recunoaştem limitările noastre umane.
Putem învăţa să ne acceptăm pe noi înşine şi să avem bunăvoinţa de a ne schimba atitudinile spre bine.

Prin programul Al-Anon putem accepta ajutorul altora din grup. Pe măsură ce credinţa într-o Putere Superioară creşte, aşa ne creşte şi încrederea în noi înşine.

Reflecţii personale

Acesta este un program individual. Trebuie să îmi fac propriul inventar, să îmi găsesc identitatea, şi să pun integritatea înainte. Dacă nu mă consider eu în regulă atunci nu voi putea ficonsiderată în regulă de nimeni.

Dacă numai, m-aş fi simţit valoroasă ca şi copil, cred, nu aş fi avut o imagine despre mine mai bună şi nu aş fi fost atât de lipsită de încredere, atât de temătoare de respingere. Numai dacă m-aş fi măritat cu un nonalcoolic, aş fi atât de lipsită de griji, aş fi putut mult mai mult să mă bucur de viaţă. Şi viaţa! De ce viaţa trebuie să fie o aşa dezamăgire? De ce nu mi se pot întâmpla lucruri frumoase?

Acestea mi-au fost gândurile, la început. Vroiam să îmi schimb modul de gândire. Participarea la întâlniri m-a ajutat. Întotdeauna era cineva cu o problemă pe care o puteam considera mai gravă decât a mea. Pe măsura ce m-am implicat în grupul meu, asumându-mi responsabilităţi serioase, ghidându-i pe noii veniţi, mi-am ieşit din piele. Cu cât am devenit mai conştientă de ceilalţi, cu atât mi s-au micşorat problemele. Cu cât îmi vedeam de treabă şi încercam să îi ajut pe alţii, sentimentele propriei valori au crescut, simţindu-mă bine că sunt în viaţă.

Valoarea de sine este într-adevăr un simţ al împlinirii. Atitudinea determină gradul de împlinire. Cu un simţ profund al demnităţii proprii şi cu bune sentimente despre mine, problemele mele pot fi văzute ca încercări; iar lucrurile dureroase, ca oportunităţi de creştere. Îmi dă o perspectivă asupra vieţii în ansamblu şi pot învăţa să mă judec mai moale.

Sunt bun(ă) cu mine însămi. Îmi împărtăşesc sentimentele bune sau rele cu alţii. Rămân aproape de Dumnezeu, a detaşez şi accept rezultatele. Cu certitudine El nu are nevoie de mine pentru a-şi face miracolele. Vorbesc frumos cu mine, mă încurajez când fac ceea ce trebuie dar este dificil. Fac câte ceva pentru alţii dar anonim. Sun pe cineva cu care nu am vorbit de mult timp. Toate astea le fac pentru a mă simţi mai bine.

Pentru că nu aveam o părere bună despre mine, mă îngrijoram, de ce credeau ceilalţi despre mine, şi orice fel de dezaprobare sau respingere mă făceau să mă simt inconfortabil. Dacă alţii mă plăceau atunci mă simţeam bine; dacă alţii nu mă plăceau sau mă criticau, mă simţeam silită să mă schimb, pentru a le face plăcere. Părerea mea despre mine depindea complet de alţii.

Astăzi îmi dau seama, că în loc să pun opiniile altora pe primul loc, trebuie să lucrez la a-mi îmbunătăţi sentimentele propriei valori. Atâta timp cât mă simt o persoană cu adevărat valoroasă, mă va interesa mai puţin de ce spun alţii.

Acest articol a fost publicat în Alcoolismul. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la AUTOVALORIZARE

  1. Octavia zice:

    da, dar e greu de tras linie intre „sentimentul propriei valori” si smerenie

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s