IUBIRE

din GHIDUL PASULUI 4 LA AA

IUBIRE

„Dacă m-ai iubi cu adevărat…” este auzită de multe ori într-un camin în care există un alcoolic. Este atât de greu să înţelegi de ce alcoolicii în chinurile bolii, sunt incapabil să ofere dragostea pe care noi am dori-o. Dar aceia dintre noi care trăiesc cu un alcoolic trebuie să admită de asemenea că şi abilitatea noastră de a oferi şi accepta dragoste a fost afectată.

Fie că atacăm, fie că protejăm sau dezvoltăm o atitudine diferită faţă de alcoolic şi de ceilalţi din jurul nostru, construim un zid de neîncredere în jurul nostru care ne opreşte de la a simţi dragostea. Creşterea noastră ca persoane este sufocată.

Al-Anon ne ajută să ne redea acest lucru. Luând în considerare dragostea oamenilor din comunitate, iubirea prinde viaţă din nou. Poate continua să crească prin înţelegerea alcoolismului ca boală, şi bunăvoinţa noastră de a-i trata pe membri familiei corespunzător. Şi pe măsură ce desprindem principiile programului în profunzime, devenim oameni calzi din punct de vedere spiritual, oferind şi acceptând dragoste în adevăratul sens.

Iubirea nu poate să treacă printr-o inimă plină de teamă şi resentimente.

Am învăţat în Al-Anon să iubesc pe toată lumea, chiar dacă nu trebuie să îi plac. Miracolul pentru mine este că pot să iubesc pe toată lumea, şi este mult mai uşor decât mi-am închipuit. Înainte mă retrăgeam din calea oamenilor. Preferam să fiu singură decât să vorbesc cu cineva… Iubirea este ca un coş cu cinci felii de pâine şi doi peşti – nu e destul până nu începi să dai.

Astăzi Al-Anon mă învaţă adevăratul sens al iubirii. Colegii mei mi-au dat speranţă. Apoi m-au învăţat cum să iubesc fără să ataşez şi eticheta cu preţul. Ei mă iubeau exact aşa cum eram, şi singurul lor interes părea a fi cel ca au să progresez şi să mă accept pe mine însumi. Pe măsură ce făceam asta, am putut să îi iubesc şi pe alţii.

Pe măsură ce mă detaşam de lucrurile pe care nu puteam să le controlez şi am început să am grijă de mine, abilitatea de a mă iubi pe mine a crescut şi ea. Am descoperit că puteam să îl iubesc pe soţul meu într-un mod sănătos, făcând ceea ce era sănătos pentru el şi nu neapărat ceea ce dorea el să fac. Am văzut apoi cât era de important pentru el să facă faţă consecinţelor consumului său de alcool.

Cuvântul iubire a fost întotdeauna o problemă pentru mine, pentru că credeam că pentru a exista iubire, trebuie demonstrată în acţiuni şi cuvinte concrete. Familia noastră nu era aşa, încât mi-a luat mult timp să mă întreb dacă cineva mă iubeşte, şi în schimb, dacă eu puteam să iubesc pe cineva. Doar în ultimele luni am început să înţeleg că iubirea are o semnificaţie diferită în fiecare relaţie. Nu există limite sau graniţe în a iubi şi pe cine să iubeşti.

Iubirea înseamnă a  fi eu însumi şi a mă plăcea aşa; a şti cât de mult trebuie să cresc şi să mă simt bine faţă de mine însumi. Înseamnă să asculţi, o parte foarte importantă. Înseamnă a fi respectuos faţă de alţii şi faţă de opiniile lor … Dragostea înseamnă să trăieşti.

Prin Al-Anon descoperim că există multe moduri de a-ţi exprima iubirea. Prin cuvinte, prin scris sau spus, prin tăcere şi o ureche înţelegătoare, prin fapte de recunoştinţă faţă de Puterea noastră Superioară şi faţă de colegii noştri. Pe măsură ce învăţăm să oferim iubire gratis cu braţele deschise, învăţăm de asemenea cât de important e să o accepţi pe gratis, cu încredere de la ceilalţi şi de la Puterea noastră Superioară.

Acest articol a fost publicat în Alcoolismul, Iubire. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s