RESPONSABILITĂŢI

din GHIDUL PASULUI 4 LA AA

RESPONSABILITĂŢI

Un membru Al-Anon a spus odată că cuvântul „responsabilitate”, despărţit de fapt înseamnă „abilităţile” noastre de a „răspunde” nevoilor noastre şi nevoilor celor din jurul nostru. Ani de zile trăiţi cu alcoolismul activ, ne-a adus până în starea în care nu mai putem răspunde; ci pur şi simplu reacţionăm.

Mulţi dintre noi îşi încurcă responsabilităţile faţă de ceilalţi, simţind că suntem responsabili pentru fiecare şi pentru tot ceea ce se întâmplă. Rezultatul înseamnă multe relaţii distruse cu familia şi prietenii.

O analizare sinceră a responsabilităţilor noastre ne poate ajuta să ne creştem stima de sine şi să ne îmbunătăţim acele relaţii care aduc o semnificaţie în plus în vieţile noastre.

Reflecţii personale

Mi-a trebuit atât timp să învăţ că sunt responsabil pentru ceea ce simt. Vroiam să învinovăţesc pe toată lumea pentru nefericirea mea – părinţii mei, soţul meu, viaţa.

În Al-Anon mi s-a spus că sunt responsabilă pentru propria mea fericire – lumea nu îi datora mie acest lucru; soţul meu nu îmi datora asta, nici părinţii mei. A trebuit să încetez să îmi plâng de milă şi să încep să fac ceea ce mă făcea să mă simt bine că sunt în viaţă.

Am încetat să fiu responsabilă pentru sentimentele celorlalţi. Sentimentele mele sunt o responsabilitate destul de mare.

Câteodată mi se pare că unii membri Al-Anon au uitat că au o responsabilitate către comunitate. Este atât de uşor să stai deoparte şi „s-o laşi pe Ioana” să facă. Ştiu că cu cât încerc să fac mai multe pentru Al-Anon, cu atât câştig mai mult din încercări.

Credea că acceptarea înseamnă că eram liberă să-mi las problemele deoparte şi să mă retrag înapoi l rolul de observator. Ceea ce m-a adus înainte în a fi un participant în viaţa mea, a fost să îmi recunosc responsabilităţile.

Pe lângă responsabilitatea de a-i ajuta pe noii veniţi, cred că am o responsabilitate faţă de familie şi comunitate. Înarmată cu ceea ce am primit în Al-Anon, sunt capabilă să îmi fac partea mea, folosindu-mi talentele în a ajuta problemele comunităţii, activităţile şcolii, ţinând minte să nu mă apuc de prea mult lucruri odată, lăsând timp destul pentru întâlniri şi ajutându-i pe alţii prin telefon.

Fericirea şi pacea sufletească, atitudinile mele, felul în care arat şi vorbesc sunt responsabilitatea mea. Am puterea doar să schimb aceste lucruri dacă doresc. Ce uşurare a fost să ştiu că nu trebuie să îmi fac griji pentru alcoolic. A fost mult mai uşor să mă îndrept pe mine.

Acest articol a fost publicat în Alcoolismul. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s