Despre înfrânarea soţilor

din „Despre Feciorie, Apologia vieţii monahale, Despre creşterea copiilor „

Sfantul Ioan Gura de Aur 

Ed IBMBOR 

 – Ce să fac, mă poate întreba cineva, dacă bărbatul meu nu-şi poate stăpâni poftele, iar eu vreau să mă înfrânez?

– Trebuie să te pleci neapărat poftelor lui. Chiar dacă n-ai vrea să faci aceasta, dulcele lanţ al căsătoriei, ce te încătuşează, te târăşte după poftele soţului şi te trage către cel cu care dintru început te-ai legat. Dacă te împotriveşti şi rupi lanţul, nu numai că nu scapi de lanţuri, dar mai eşti şi deplin pedepsită.

Femeia care vrea să se înfrâneze fără voia bărbatului ei, nu numai că pierde răsplata înfrânării, dar va da socoteală înainte lui Dumnezeu şi de căderea lui în adulter şi va fi mai vinovată decât bărbatul ei.

– Pentru ce?

– Pentru ce? Pentru că, lipsindu-l de legăturile trupeşti la care-i dă dreptul legea căsătoriei, l-a împins spre prăpastia desfrânării. Dacă unei soţii nu-i este îngăduit să trăiască în înfrânare nici măcar scurtă vreme, fără voia bărbatului ei, poate fi, oare, iertată soţia care lipseşte necontenit pe soţul ei de uşurarea ce i-o dă căsătoria?

– Dacă aşa stau lucrurile, atunci nu poate fi o situaţie mai silnică şi mai împovorătoare decât aceasta!

– Da! Asta o spun şi eu. Pentru ce, deci, te supui unei silnicii? Ar trebui să judeci aşa înaite de a te căsători, nu după ce te-ai căsătorit. Din pricina aceasta şi Pavel, după ce a spus că lanţul căsătoriei nu se poate rupe, vorbeşte şi despre cazul în care acest lanţ s-a rupt. După ce a spus: Eşti legat cu femeie? Nu căuta dezlegare!, a adăugat: Eşti dezlegat de femeie? Nu căuta femeie! (I Cor. 7, 27). Pavel proceda aşa, ca să îmbrăţişeze cu mai multă uşurinţă învăţătura despre traiul în feciorie, după ce mai întâi ai meditat îndeajuns asupra greutăţilor căsătoriei şi ai aflat câtă sălnicie duce cu ea.

Acest articol a fost publicat în Bărbat/Femeie, Căsătorie, Relaţiile intime, Sf.Ioan Gură de Aur. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

3 răspunsuri la Despre înfrânarea soţilor

 1. ELENA zice:

  casnicia nu e o silnicie si relatia dintre cei doi e ceva foarte deosebit. nu e o povara ,e o mare binecuvintare. imi pare rau ca sustineti asemenea principiu.
  DEPINDE CUM TE RAPOTEZI LA ACEASTA RELATIE

 2. Pingback: Relatiile trupesti in viata de familie | Teologhia

 3. KIKI zice:

  ACEST ARTICOL DESCRIE SI INCURAJEAZA VIOLUL DOMESTIC LA CARE SUNT SUPUSE MULTE FEMEI, FAPT CARE DUCE LA AVERSIUNEA FEMEII FATA DE ACTUL SEXUAL. UITE CUM AJUNG FEMEI TINERE FRIGIDE? FEMEIA NU MAI E O FIINTA UMANA CI UN FEL DE GONFLABILA LA DISPOZITIA BARBATULUI. CATI BARBATI POT FI OBLIGATI SA AIBA O RELATIE SEXUALA DACA EI NU VOR???
  HAI SA-I LASAM PE MEDICI SA VORBEASCA!!! E SPECIALIZAREA LOR, NU A PREOTILOR!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s