Respectul între soţi

din “Viata de familie”, Cuviosul Paisie Aghioritul

Dumnezeu pe toate le-a rânduit cu înţelepciune. Pe bărbat l-a înzestrat cu un fel de harisme, iar pe femeie cu un alt fel. I-a dat bărbatului bărbăţie, pentru ca să se descurce în situaţiile grele şi pentru ca femeia să se supună lui. Căci, dacă ar fi dat şi femeii aceeaşi bărbăţie, nu s-ar fi putut menţine familia.

Când eram în Epir, se vorbea despre o femeie cum că era înfricoşătoare. Purta o cămaşă albă până jos şi avea totdeauna un iatagan la ea. Tâlharii o luau în tovărăşia lor. Gândiţi-vă, să aibă o femeie în ceata lor. Odată a mers mai multe ceasuri pe jos într-un sat îndepărtat, ca să ia de ginere un fiu de vlah pentru fiica ei. Şi fiindcă acela se împotrivea, l-a răpit, l-a pus în spate şi l-a adus în satul ei. Desigur, acestea sunt excepţii. Astăzi însă, dacă ai mobiliza femei şi ai face cu ele o companie, atunci când ar vedea cercetaşi venind înspre ele, ar lua-o la fugă toate, crezând că este duşmanul.

Scriptura spune că: „Bărbatul este capul femeii”. Adică Dumnezeu a rânduit ca bărbatul să stăpânească peste femeie. Iar a stăpâni femeia peste bărbat este o ocară adusă lui Dumnezeu. Căci Dumnezeu a plăsmuit mai întâi pe Adam şi el a spus despre femeia sa: „Iată acesta-i os din oasele mele şl carne din carnea mea”. Evanghelia spune că femeia trebuie să se teamă de bărbatul ei, adică să-1 respecte, iar bărbatul să-şi iubească femeia5. În dragoste există respect şi respectul se află în dragoste. Căci cel pe care îl iubesc, îl şi respect. Şi cel pe care îl respect, îl şi iubesc. Adică nu este altceva una şi altceva cealaltă, ci amândouă sunt acelaşi lucru.

Oamenii însă se depărtează de această armonie a lui Dumnezeu, neîntelegând ceea ce spune Evanghelia. Şi astfel bărbatul, interpretând greşit cele pe care le spune Evanghelia, îi spune femeii sale: Trebuie să te temi de mine”. Dar dacă s-ar fi temut de tine, nu te-ar fi luat în căsătorie. Sunt şi unele femei care spun: „De ce să se teamă femeia de bărbat? Cu asta nu sunt de acord. Ce fel de religie este aceasta? Nu există egalitate?”. Dar, vezi ce spune Sfânta Scriptură? „începutul înţelepciunii este frica de Domnuls. Frica de Dumnezeu înseamnă respectul faţă de Dumnezeu, evlavia, sfiala duhovnicească. Frica aceasta te face să simţi teamă. Ea este ceva sfânt.

Egalitatea cu bărbaţii pe care o cer astăzi femeile poate fi valabilă numai până la un punct. Astăzi femeilor, deoarece lucrează şi votează, le-a intrat în cap un duh bolnăvicios şi cred că sunt egale cu bărbaţii. Fireşte sufletele sunt la fel. Dar dacă bărbatul nu-şi iubeşte femeia, iar femeia nu-l respectă pe bărbat, atunci se creează scene neplăcute în familie. Mai demult era considerat un lucru foarte grav faptul de a vorbi împotriva bărbatului. Astăzi a intrat în lume un duh de răzvrătire.

 

Ce frumos era mai demult! Am cunoscut odată o pereche de soţi. Bărbatul era foarte mic, iar femeia lui era voinică şi înaltă până colo sus. O sută optzeci de ocale de grâu le descărca singură din căruţă. Odată un lucrător – înalt şi acela – a făcut o glumă cu ea. Atunci aceea îl înhaţă şi-l aruncă cât colo ca pe un băţ de chibrit. Dar să fi văzut ce ascultare făcea de bărbatul ei, cum îl respecta! Astfel se ţine familia, altfel nu se poate.

 

3    Efes. 5, 23.
4    Fac. 2, 23.
Vezi Efes. 5, 33.

Acest articol a fost publicat în Ascultare, Bărbat/Femeie, Egalitate, Respect. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Respectul între soţi

 1. Adriana zice:

  Hristos a Inviat!

  Matei 23: 10-12

  Nici invatatori sa nu va numiti, ca Invatatorul vostru este unul: Hristos. Si care este mai mare intre voi sa fie slujitorul vostru. Cine se va inalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va inalta.

  Matei 18: 1-4
  In ceasul acela, s-au apropiat ucenicii de Iisus si I-au zis: Cine, oare, este mai mare in imparatia cerurilor?
  Si chemand la Sine un prunc, l-a pus in mijlocul lor, Si a zis: Adevarat zic voua: De nu va veti intoarce si nu veti fi precum pruncii, nu veti intra in imparatia cerurilor.
  Deci cine se va smeri pe sine ca pruncul acesta, acela este cel mai mare in imparatia cerurilor.

 2. un calin - tm zice:

  Hristos a inviat!

  Matei 13:10-15
  „Şi ucenicii, apropiindu-se de El, I-au zis: De ce le vorbeşti lor în pilde?
  Iar El, răspunzând, le-a zis: Pentru că vouă vi s-a dat să cunoaşteţi tainele împărăţiei cerurilor, pe când acestora nu li s-a dat.
  Căci celui ce are i se va da şi-i va prisosi, iar de la cel ce nu are, şi ce are i se va lua.
  De aceea le vorbesc în pilde, că, văzând, nu văd şi, auzind, nu aud, nici nu înţeleg.
  Şi se împlineşte cu ei proorocia lui Isaia, care zice: „Cu urechile veţi auzi, dar nu veţi înţelege, şi cu ochii vă veţi uita, dar nu veţi vedea”.
  Căci inima acestui popor s-a învârtoşat şi cu urechile aude greu şi ochii lui s-au închis, ca nu cumva să vadă cu ochii şi să audă cu urechile şi cu inima să înţeleagă şi să se întoarcă, şi Eu să-i tămăduiesc pe ei.”

  Daca am ajuns sa combatem spusele Parintelui Paisie cu citate din Biblie … nu e bine!
  Vad un duh de „interpretare proprie” a vietii de familie, o diluare (spre pierdere) a tainei casatoriei. Din pacate – avem tendinta de a ne scuza si acoperi greselile, pacatele, neputintele, scaderile si de a incerca sa le explicam si sa le interpretam DAR FARA AJUTORUL UNUI DOCTOR AUTORIZAT.

  Am incercat un dialog oarecand cu oarecine dar s-a dovedit ca sunt de fapt 2 monologuri. Chiar daca constiinta ne atrage atentia – noi tot cautam explicatii si scuze DAR nu si remedii LA NOI. Dam vina pe altii – in special pe barbati si pe preoti!

  Cand o galeata de 5 litri incearca sa „cuprinda” 10 litri incepe sa fie destul de dificil.
  Cand cineva necasatorit da sfaturi despre casatorie e si mai interesant.
  Daca in plus altcineva casatorit care recunoaste ca „se uita peste gard” da lectii cum ar trebui sa fie partenerul – incepe sa fie extrem de interesant.
  Iar altul cand incepe sa dea sfaturi si sa emita judecati „de valoare” (adica eu!) – e in intregime stupid si vrednic de mila!

  Vorbim de smerenie, stim ca trebuie sa fim smeriti DAR … am vrea sa inceapa totul de la celalalt!

  Inclusiv rugaciunea inimii este „… miluieste-ma PE MINE pacatosul”.

  P.S. Pentru problemele din si pentru casnicie – are cateva vorba tare frumoase parintele Arsenie Boca (pentru cei necasatoriti, pentru cei cu probleme in familie, neintelegeri cu partenerul, …)

  Doamne ajuta-ne si intelepteste-ma!

 3. Adriana zice:

  Buna Calin!

  Din cate am vazut eu, si ucenicii aveau nevoie ca Domnul sa le interpreteze cuvintele, deci cu atat mai mult avem noi nevoie. Si cine le interpreteaza acum pentru noi? Cred ca le interpreteaza in primul rand parintii din biserica, cred ca esti deacord. Ei ne tot zic ce vrea sa insemne una si alta, si apoi sunt citati de catre altii care zic si ei ce a vrut sa spuna parintele cand a zis una si alta, si in loc sa ne mai gandim la ce a zis Domnul Iisus Hristos si pe El sa-L citam mai intai de toate, ne trezim ca dam exclusiv citate din sfinti ca si cand ei ar fi Invatatorul. Asta mai ales in Biserica Ortodoxa.

  Nu combate nimeni cuvintele parintelui Paisie, dar nici nu se poate nega ca mai presus de parinte se afla Domnul Iisus Hristos care ne-a chemat la dragoste, sa ne iubim unul pe altul asa cum El ne-a iubit pe noi.

  Si daca mai punem la socoteala ca Dumnezeu a vestit prin proorocii Sai din Vechiul Testament ca va veni timpul cand cuvintele Sale vor fi scrise direct in inimile oamenilor in asa fel incat nu o sa mai aiba nevoie sa ii mai invete nimeni, cum se aplica asta astazi si de ce nu vorbeste nimeni despre aceste cuvinte profetice? Iata de ce nu auzim si nu vedem si daca putin avem, se ia de la noi si acel putin, dar daca mult avem, se adauga. Este exact modul in care „functioneaza” dragostea in inima omului! Dragostea este cea care nu se poate nici vedea nici auzi cu ochii si urechile trupesti, ci doar cu ochii si urechile inimii, si dragostea este cea care, daca nu este multa (adica daca nu se ofera si la altul), se pierde, dar daca este multa, oferind-o si altora, se face si mai multa…

  Asa ca, eu personal cred ca aceste cuvinte scrise direct in inimile oamenilor sunt legile lui Dumnezeu de dragoste, in care a zis ca este cuprinsa toata legea si proorocii, si anume de a-l iubi pe Dumnezeu din toata fiinta (minte, inima, putere), si de a-l iubi pe aproapele nostru ca pe noi insine. Nu trebuie multa scoala, si nici un anumit sex, pentru a intelege aceste doua porunci, trebuie insa multa inima… Si cel care le intelege, dupa parerea mea, intelege imediat si mesajul Domnului de a face celuilalt ceea ce vrem si noi ca el sa ne faca…

  „Matei 22: 37-40
  El i-a raspuns: Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau, cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau.
  Aceasta este marea si intaia porunca.
  Iar a doua, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti.
  In aceste doua porunci se cuprind toata Legea si proorocii.”

  Vezi cum a zis? Ca in aceste doua porunci se cuprind TOATA legea si proorocii? Spune-mi te rog unde vezi tu aici discriminare pe sexe si roluri… Si se afla inauntru TOATA legea Dumnezeiasca!!

  Cu atat mai mult cu cat a mai zis:

  „Matei 20: 25-28
  Dar Iisus, chemandu-i la Sine, a zis: Stiti ca ocarmuitorii neamurilor domnesc peste ele si cei mari le stapanesc.
  Nu tot asa va fi intre voi, ci care intre voi va vrea sa fie mare sa fie slujitorul vostru.
  Si care intre voi va vrea sa fie intaiul sa va fie voua sluga,
  Dupa cum si Fiul Omului n-a venit sa I se slujeasca, ci ca sa slujeasca El si sa-Si dea sufletul rascumparare pentru multi.”

  Deci vezi ce inseamna cu adevarat smerenia, slujirea si supunerea, si de cine sunt ele guvernate? Nu sunt vorbe din gura prin care ma declar nul si imi dau cartonas rosu de ochii lumii in timp ce in sinea mea continui sa zic ca am dreptate si ca am monologat cu cea/cele si poate si cei carora printre randuri le-am aruncat niste jigniri de care nici macar nu si-au dat seama… Si-au dat, dar s-au facut ca nu vad…

  Deci unde ai vazut tu ca se diferentiaza pe sexe rolurile de „cap” si „sef” si altele ca acestea? Vrei sa fi intaiul, te faci de bunavoie sluga! Si nicidecum nu obligi pe un altul sa iti fie sluga doar pentru ca are mai putini muschi… Spunem mereu ca avem libertatea de a alege binele sau raul in crestinism, insa nimeni nu alege sefia prin slujire, ci o vrea doar prin forta si drepturi…

  Intr-un fel au dreptate cei care zic ca femeia decade acum ca si barbatul, caci inainte stia bine sa fie sef prin slujire, si apoi a uitat cum se face, sau pur si simplu nu mai vrea, s-a saturat sa slujeasca doar ea, asa ca acum vrea sa fie si ea respectata prin aceleasi metode ca si barbatul, prin drepturi si forta, psihica, daca fizica nu are… Si uita ca unica metoda valabila ramane totusi cea invatata de la Domnul… Sa fie intaia doar prin slujire de bunavoie si prin supunere, asa cum a facut Maica Domnului care a ajuns mai mare peste toti Sfintii… si sa continue sa intoarca si celalalt obraz cand primeste o palma… De-ar fi si barbatii la fel de curajosi… Din fericire astazi, exista si curajosi, adevaratii curajosi, barbatii care au invatat sa fie capul femeii prin slujire fata de ea, si nu dand cu pumnul-, sau cu legea, in masa… Si sunt femei care, daca sunt iubite in felul acesta, iubesc si ele la fel, ajungand astfel mai presus de sot prin slujire fata de el, si uite asa fiecare il aseaza de buna voie pe celalalt mai presus de persoana propie spre smerirea amandurora, si deci spre inaltarea amandurora.

  Stiu parerea Apostolului Pavel cu barbatul capul exclusiv al femeii, dar apropos de cuvintele tale: ” Cand cineva necasatorit da sfaturi despre casatorie e si mai interesant”, pai nici Pavel nu a fost insurat! Si Parintele Paisie a fost? Sau parintele Arsenie Boca?

  Apostolul Petru in schimb a fost casatorit si mergea peste tot cu sotia. Ce invataturi ne-a lasat el, ca unul ce stie si ce inseamna sa fi casatorit, care stie cum este sa mergi in misiune in lume cu nevasta dupa tine, ca un bun cunoscator al cuvintelor Domnului, si detinatorul cheilor Raiului. Asta as spune eu ca ar fi interesant de aflat…

  Si off, ca iar am intrat in polemica! Caci speram ca niste citate din Biblie, fiind cuvantul Domnului, nu vor trezi impotrivire, dar m-am inselat.

  Uite un e-mail scris de mine, in urma cu doua zile, maicii Siluana:

  „Nu am vrut niciodata sa am dreptate eu (chiar daca asa dau impresia), caci dreptatea o are numai Dumnezeu, si acest Adevar al Lui vroiam sa il descopar. Insa este adevarat ca sunt polemica pentru ca nu am stiut cum altcumva sa scot la iveala Adevarul. Am crezut ca daca cineva are dreapta credinta poate argumenta si la altul de ce anume este asa cum zice el si nu altfel. Caci cei cu dreapta credinta trebuie sa fie luminatorii lumii. Si observ ca argumentele nu au nici o putere, caci fiecare se uita la ceea ce este in inima lui si nu la adevarul care se afla in cuvinte si argumente. Si de o parte, si de alta. Asta m-a facut sa inteleg de ce Domnul a zis ca fara El nu putem nimic! Orice lege si orice invatatura poate fi interpretata in mai multe feluri si fiecare in felul lui crede ca a gasit varianta buna, si ma refer aici strict la cei sinceri cu ei insisi. De aceea ne zice: nu judeca si nu vei fi judecat. Este ca o moneda cu doua fete, pe care daca o arunci, se intoarce impotriva ta, si ajungi apoi in: cu ce masura vei masura cu aceea ti se va masura si tie. Adica cu aceeasi moneda cu doua fete. O fata pentru cel careia ai aruncat-o si o fata pentru tine, doua fete ale aceleiasi monede. Pentru care se cuvine sa dam Cezarului ce este al Cezarului si lui Dumnezeu ceea ce este a lui Dumnezeu.

  Astazi am inteles mai bine toate acestea si am pus capat polemicilor. Pe unul din site-uri chiar l-am rugat pe administrator sa stearga ultimul meu mesaj cam acid adresat unuia dintre cititori, si am scris in loc un altul impaciuitor, iar pe un alt site a facut-o altcineva inaintea mea si am cazut deacord.

  Sunt destui si cei care gandesc ca mine, insa eu nu am cautat niciodata sa mi se confirme ceea ce cred eu, ci am dorit sa cunosc Adevarul. Asa ca, vazand ca fiecare are adevarul lui, chiar si in biserica ortodoxa, ca aceasta credinta dreapta ortodoxa este inteleasa de fiecare cum poate (nu mereu din rea vointa), am ajuns sa intreb ca Pilat din Pont: „Ce este adevarul?” Adevarul este unul singur si in acel moment, cand Pilat punea intrebarea, Adevarul se gasea in fata lui. Daca vreau sa cunosc Adevarul, inseamna ca vreau sa il cunosc pe Hristos, este singurul Adevar absolut din lumea asta. Si acest Adevar a zis ca la El gasim apa vietii pe care daca o bem, nu ne va mai fi sete niciodata. Si acelasi Adevar a zis ca toata legea si proorocii sunt cuprinse in doua porunci: sa-L iubim pe Dumnezeu cu toata fiinta noastra si pe aproapele ca pe noi insine. Avand in vedere ca asta stiu sigur ca este porunca Dumnezeiasca, si avand in vedere ca numai implinirea acestor doua porunci imi ia o viata intreaga fara sa pot spune ca am terminat, azi am hotarat sa imi concentrez fortele numai in directia asta, caci si „doar” atat daca fac, tot va fi bine. Restul nestiintei si neputintei mele de a intelege dreapta credinta il va acoperi Dumnezeu. In ultimul timp m-a facut sa simt tot mai mult cat de mult ma iubeste si m-am linistit. Si altceva nu mai imi trebuie. Si daca pana acum am inteles totul gresit, Dumnezeu a vazut sinceritatea intentiilor mele, chiar daca ea poate nu transpare la suprafata din cauza felului meu polemic, insa Dumnezeu se uita in inima si pe aceea o judeca. Din fericire. Iar inima, in ciuda aparentelor, il cauta numai pe El, si nicidecum pe mine. Asa ca a raspuns chemarii si s-a instalat incetul cu incetul acolo, si sper sa ii fac tot mai mult loc inauntru, caci tare bine este!! Polemica nu este buna, am simtit asta pe pielea mea, caci cu cat am fost mai polemica, cu atat Domnul dadea sa plece. Din fericire nu a plecat de tot, ci dimpotriva, se intoarce cu bucurie.”

  Asa ca eu inchei aici, si sper ca pe viitor sa ma pricep mai bine decat am facut-o acum, in evitarea polemicilor…
  Numai bine! Cu Harul, Dragostea si Pacea lui Dumnezeu!

 4. Melly zice:

  De mult folos este a citi acest articol si femeile si barbatii.
  Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s