De aceea nu se ruşinau sărutându-se şi îmbrăţişându-se în chip sfânt în felul copiilor

Din Canonul Ortodoxiei
Editura Deisis
Pagina 500

Formarea femeii

XIII. Aşadar, pe când era omul în rai, Dumnezeu i-a adus înainte toate animalele şi i-a poruncit să le pună nume „şi orice nume a dat Adam unui suflet viu, aşa a rămas numele lui” [Fc 2, 19].

Dar I-a plăcut să facă omului şi un ajutor, căci Dumnezeu a zis aşa: „Nu este bine ca omul să fie singur. Să-i facem ajutor potrivit pentru el” [Fc 2, 18]. Dar între toate animalele nu s-a găsit un ajutor egal şi asemănător lui Adam.

Dumnezeu Însuşi a trimis atunci peste Adam un extaz şi el a adormit; pentru ca dintr-un lucru să se facă alt lucru, a venit peste Adam prin voia lui Dumnezeu somnul care nu fusese făcut în rai.

Şi Dumnezeu a luat una din coastele lui Adam şi a um¬plut locul ei cu carne, iar din coasta pe care a luat-o a zidit o femeie şi a adus-o înaintea lui Adam. Văzând-o, acesta a zis: „Iată acum os din oasele mele şi carne din carnea mea. Aceasta se va numi femeie, pentru că din băr¬batul ei a fost luată” [Fc 2, 23].

XIV. Şi Adam şi Eva — căci acesta era numele femeii — „erau goi şi nu se ruşinau” [Fc 2, 25], fiindcă în ei era un cuget nevinovat şi copilăresc şi în acesta nu era nimic din gândurile ticăloase ce se nasc în suflet prin poftele şi dorinţele ruşinoase.

Întrucât îşi păzeau neatinsă firea, pentru că ceea ce fusese suflat în plămada lor era un Duh de viaţă şi câtă vreme acest Duh rămâne în locul şi puterea lui, nu poate fi gândit răul.

De aceea nu se ruşinau sărutându-se şi îmbrăţişându-se în chip sfânt în felul copiilor.

Acest articol a fost publicat în Canonul Ortodoxiei, Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la De aceea nu se ruşinau sărutându-se şi îmbrăţişându-se în chip sfânt în felul copiilor

  1. Pingback: SAPTAMANA PATIMILOR. Sfanta si Marea Luni. Blestemarea smochinului neroditor si pomenirea lui Iosif cel preafrumos -

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s