toată problema se reduce la cât de adânc vieţuieşte creştinul în Hristos şi nu la greşelile celuilalt

102  Când suntem în contact cu altă persoană ritmurile noastre de vieţuire suferă influenţe reciproce. Cel care este mai puternic are cea mai intensă acţiune asupra schimbării celuilalt. Trebuie să fim conştienţi că pentru a putea schimba un om cu un ritm agitat e nevoie ca noi să avem o trăire plină de blândeţe, dar această trăire să fie mult mai puternică decât în celălalt. Şi poate fi astfel, căci adevăratul creştin nu lucrează cu puterea sa, ci cu a lui Hristos, Cel Ce a biruit lumea. Prin urmare, toată problema se reduce la cât de adânc vieţuieşte creştinul în Hristos şi nu la greşelile celuilalt.

103 Omul care trăieşte în noi înainte de Hristos este produsul păcatelor săvârşite şi a urmărilor moştenite de la părinţi. Ceea ce noi lumim personalitate, caracter etc., ar trebui să fim conştienţi că sunt doar accidente ale firii noastre alterate. Când Hristos intră cu adevărat  în mod simţit în om, el nu se mai supune canoanelor psihologiei care se ocupă cu ceea ce apostolul Pavel numeşte în Epistola a doua către Corinteni – cap 2 şi 3 – „omul trupesc” şi „omul sufletesc”, ci legilor duhovniceşti şi devine om duhovnicesc. Cât suntem încă din primele două categorii ne putem ajuta şi de psihologie, psihanaliză etc., dar să nu credem că ele sunt într-adevăr eficiente şi oferă soluţii reale. Viaţa în Hristos este una a Duhului ce se revarsă prin Sfintele Taine şi Sfintele virtuţi, cum spune părintele Iustin Popovici.

notele 102, 103, a traducatorului, pr Marcel Hanches, la Omilia: Laudă lui Maxim şi despre ce fel de soţie trebuie să ne luăm , din cartea http://www.ioanguradeaur.ro/carti/cateheze-maritale-omilii-la-casatorie/

Acest articol a fost publicat în Căsătorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s